Naslovnica / KULTURA / Ptice, ki pojejo drugače

Ptice, ki pojejo drugače

V razstavnih vitrinah Supernove Kamnik si je do sredine prihodnjega meseca moč ogledati zanimivo razstavo skulptur Marjana Smrekarja.

Rezbar in kipar Marjan Smrekar iz Šenčurja se z ustvarjanjem v lesu ukvarja že kaka štiri desetletja oziroma domala od otroštva, ko ga je zasvojil vonj lesa v očetovi mizarski delavnici. Kot član Likovnega društva Cerklje je sodeloval na številnih skupinskih razstavah, samostojno pa je, tako kot trenutno v kamniški Supernovi, svoja dela razstavil tudi v številnih slovenskih mestih.

Marjan Smrekar ustvarja skulpture, ki nastanejo z odvzemanjem materiala za razliko od plastike, kjer material dodajamo. Smrekarja zanima zlasti površina izdelka, njen vidni in tipni značaj. Predvsem teži h gladki in bleščeči teksturi, ki dematerializira.

Zanimajo ga strukture, ki so posledica organske zgradbe lesa in kamna. Svoje lesene ptice kombinira z uporabnimi ali celo zavrženimi kovinskimi predmeti, na ravno »pravšnji«  in rahlo humoren način, ki tvorijo skupaj s kamnom novo, celovito in estetsko pretanjeno celoto.

 

V osrednjem kamniškem nakupovalnem centru Supernova Kamnik Marjan Smrekar razstavlja zanimive leseno-kovinske ptice, ki pojejo povsem drugače, saj njihovo pesem človek zasliši šele takrat, ko upočasni korak in se, zabavno in prijetno presenečen, zazre katero izmed razstavnih vitrin.

Razstavo, ki jo je moč slišati s pogledom, si lahko v Supernovi Kamnik ogledate do 13. julija 2022.

Vljudno vabljeni k ogledu.