Naslovnica / NOVICE / Puščavski pesek za boljšo letino

Puščavski pesek za boljšo letino

Če ste se danes morda spraševali kaj je v zraku in čemu je povsod toliko prahu, se razlog skriva v puščavskem saharskem pesku, ki ga je veter tokrat precej prinesel tudi nad naše kraje.

Četudi je bil danes razmeroma lep in sončen dan, so se sončni žarki le stežka prebijali skozi mrčasto prašno nebo, zrak pa je, kljub temu, da piha veter, bolj »težak« kot običajno. Vzrok temu je puščavski pesek, ki ga je veter pometel v Sahari in ga prinesel nad dobršen del Evrope, vključno z našo državo.

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) ob tem opozarja, da danes in jutri, oziroma vse do nedelje, lahko pričakujemo pojav zelo visoke onesnaženosti s t.i. delci PM10 oz. prahu zaradi puščavskega peska.

Le-tega je moč opaziti tako v zraku, še posebej pa na temnejši avtomobilski pločevini, okenskih policah in še kje.

Simulacija popotovanja puščavskega peska nad Evropo.

Pojav puščavskega peska nad našimi kraji sicer ni nič posebnega, le da ga je letos, tudi nad kraji na Kamniškem, morda nekoliko več, kot običajno.

Glede na to, da se moramo povečini zadrževati doma, pa se lahko, med brisanjem prahu, morda tolažimo z mislijo, da je k nam na obisk prišel košček vroče Afrike.

 

Puščavski pesek oz. prah pa ni zgolj nadležen, ampak tudi zelo koristen, saj bo obogatil oz. pognojil vrtove in njive z minerali, zato ni nič nenavadnega, da je med ljudmi že nekdaj veljalo prepričanje, da v letih, ko veter prinese puščavski pesek, vse bolje in bujneje raste, letina pa je boljša, kot običajno.

Bomo videli, če bo tako tudi letos.