Naslovnica / NOVICE / Pustno veselje na Kamniškem karnevalu

Pustno veselje na Kamniškem karnevalu

Popoldne so Šutno in Glavni trg preplavile najrazličnejše pustne šeme, ki so se udeležile tradicionalne kamniške pustne povorke.

Maškarice in tudi nekoliko večje maškare so se začele okrog pol četrte popoldne zbirati na Šutni, od koder so uro kasneje, v spremstvu kamniških godbenikov in mažoretk, v živopisni povorki krenile proti Glavnemu trgu, kjer so jih pričakali krofi, zabavni program in izbiranje najlepših mask.

Tudi letos so med kamniškimi maškarami prevladovali otroški pustni liki, je pa razveseljivo, da se otrokom vsako leto pridruži več staršev, ki svojih otrok v povorki ne spremljalo zgolj v »civilu«, ampak se tudi pustno našemijo.

Med številnimi maskami je bilo namreč opaziti nekaj prav simpatično opravljenih družin in družinic, kar nas navdaja z upanjem, da se pustne navade, ki imajo v Kamniku in njegovi okolici bogato tradicijo, počasi in vztrajno vendarle ponovno vračajo tudi v naše kraje.

Kamniškim mašaram sta se letos pridružila tudi kamniška Veronika ter Mamut, dva simpatična lika, ki ju bomo najbrž videli še na več letošnjih prireditvah, če pa bi se zbralo par pustnih navdušencev, pa bi najbrž uspel tudi kamniški karneval kaj kmalu doseči svojo nekdanjo slavo, ko se je na pustno povorko v Kamnik zgrinjalo staro in mlado iz vse okolice.

Ne gre namreč pozabiti, da je nekdaj skorajda vsak zaselek v okolici Kamnika, pripravil svoj pustni voz, ki je najprej obredel domačo okolico, na pustni torek pa se je prišel ponosno pokazati tudi v Kamnik.

Kakorkoli že, zime, ki je kamniškemu karnevalu danes nekajkrat zagrozila s prav zoprnim mrzlim vetrom, se kamniške maškare in maškarice niso ustrašile, ampak so veselo rajale na Glavnem trgu.

Kaj vse je bilo moč videti na letošnjem kamniškem karnevalu, pa si lahko ogledate v galeriji fotografij.