Naslovnica / KULTURA / »Radi pojemo, igramo, se po vižah sukat’ znamo« – revija otroških in odraslih folklornih skupin

»Radi pojemo, igramo, se po vižah sukat’ znamo« – revija otroških in odraslih folklornih skupin

Pod organizacijskim okriljem kamniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti so se javnosti na prireditvi pod imenom »Radi pojemo, igramo, se po vižah sukat’ znamo« predstavile različne starostne skupine ohranjevalcev, poustvarjalcev in posrednikov pesemskih ter plesnih folklornih izročil. Članstvo nastopajočih sega od otroških skupin, ki delujejo v vrtcih, do šolarjev na osnovni in srednji stopnji, študentov, folklornikov različnih poklicev in ne nazadnje ohranjevalcev tovrstnega ljudskega izročila v vrstah društev upokojencev.

15 folklornih skupin, več kot 350 udeleženk in udeležencev, iz občin Kamnik, Domžale, Mengeš, Lukovica, Trzin, Moravče in Komenda, je nastopilo na prireditvi, ki ima značaj območnega srečanja tovrstnih skupin, hkrati pa so bili s predstavitvijo javnosti podvrženi tudi strokovni presoji Petre Nograšek in Vasje Samca. Na podlagi strokovnih ocen in presoj so bile tako izbrane skupine za nastope in s tem zastopanje območja na višjih nivojih, tako regijskem kot tudi državnem.

Folklorne skupine so z nastopi dokazale, da delujejo resnično kakovostno in obenem potrdile pomen organiziranega delovanja, navduševale pa so: Folklorna skupina Pestrna, Folklornega kulturnega društva Lukovica, Otroška folklorna skupina Avrikelj, Otroška folklorna skupina Mengeš, Otroška folklorna skupina Verine zvezdice, Otroška folklorna skupina Domžale, Mladinska folklorna skupina Mengeš, Folklorna skupina Skerca, Folklorna skupina DU Komenda, Folklorna skupina Groblje, Folklorna skupina DU Moravče, Folklorna skupina Lukovica, Folklorna skupina Trzinka, Folklorna skupina Mengeš in Folklorna skupina Kamnik.

Na začetku prireditve je zbrane nagovoril tudi župan Marjan Šarec, ki je iskreno čestital vsem folklornim skupinam, da ohranjajo kulturno dediščino tako s plesom kot tudi z oblačilno dediščino, za vezno besedo, pa je poskrbel vodja kamniške območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Tone Ftičar.

Vir: Občina Kamnik