Naslovnica / Črna kronika / Razbita stekla na Šutni so zamenjali, za psičko pa je bil napad usoden

Razbita stekla na Šutni so zamenjali, za psičko pa je bil napad usoden

Prebivalci Šutne so zaradi včerajšnjih jutranjih dogodkov še vedno globoko pretreseni, obenem pa jih je strah, da jo utegne naslednjič, ob morebitni ponovitvi dogodka, ki ni bil prvi te vrste, usodno skupiti tudi kdo izmed njih ali njihovih otrok, zato od pristojnih služb zahtevajo ustrezno ukrepanje.

Fizične posledice razdejanja, ki ga je v včerajšnjem jutranjem napadu bolezenskega besnila na Šutni povzročil mlajši moški, so vsaj v neki meri že odpravljene, saj so steklarji včeraj pospešeno menjali razbita stekla, bolečina in negotovost strahu za lastno varnost, pa med tamkajšnjimi prebivalci ostajata prisotna še naprej.

Predvsem zaradi tega, ker prebivalci Šutne in okoliških ulic ne morejo doumeti, da napadalec, ki je pravzaprav njihov bližnji sosed, ne glede na okoliščine, ki so ga pripeljale do nerazumnega dejanja, na njegovem uničevalnem pohodu ni prizanašal ne ljudem, ne živalim.

Včerajšnje divjanje mlajšega moškega, kot so nam zaupali različni občani, namreč ni bilo prvo te vrste, le največje in najbolj odmevno, obenem pa tudi še bolj nevarno, kot smo poročali včeraj.

Samo materialna škoda, po približnih ocenah policistov, znaša nekaj tisoč evrov, k čemur zagotovo niso prišteti strah in bolečine, ki so jih utrpeli napadeni občani oz. občanke.

Foto: MMK)

Psičko so morali evtanazirati

Ob divjanju in napadu sta jo najhuje skupili 70-letna občanka in njena majhna, osemletna ter 5,5 kg težka psička, saj jo je napadalec potem, ko je najprej nekajkrat s kladivom zamahnil proti glavi njene lastnice, ki jo je poškropil tudi s solzivcem, skupaj s povodcem izpulil iz rok občanke, nato pa psičko, držeč na povodcu visoko v zraku, večkrat močno udaril s kladivom. Pri tem je ubogi psički, kot je pokazal kasnejši veterinarski pregled,  povsem zdrobil spodnjo čeljust in ji prizadejal tako hude poškodbe, da psički ni bilo več mogoče pomagati, zaradi česar so bili veterinarji trpečo psičko prisiljeni evtanazirati.

Poškodovani občanki

Poškodbe v obliki kemičnih opeklin zaradi napada s solzivcem, sta utrpeli omenjena 70-letna občanka ter 32-letna občanka, ki se je početju moškega pogumno zoperstavila, glede na okoliščine in pripovedovanje obeh poškodovank, pa se je vse skupaj končalo še razmeroma srečno, saj je napadalec s kladivom večkrat poskusil udariti tudi njiju, pri čemer je mlajšo občanko enkrat tudi zadel v predel reber.

Z zidarskim kladivom, solzivcem in pločevinko plina za polnjenje vžigalnikov oborožen moški pa razen tega, da je razbijal stekla, ni poskušal zažgati zgolj Reciklarnice, ampak je ogenj poskušal zanetiti tudi ob šiviljskem salonu nekoliko nižje na ulici. Ker pa je večer pred tem na Usnjarski ulici prišlo do novega primera požiga zabojnika za papir, pa naj bi policisti, kot smo uspeli neuradno izvedeti,  raziskovali tudi morebitno povezanost obeh dogodkov oz. podobnih požarov zabojnikov za smeti, ki jih je bilo na ožjem območju mesta v preteklosti kar nekaj.

Zdravstvene težave

Ne glede na vse, pa dejanj moškega, ki je včeraj na Šutni povzročil pravo razdejanje, ni mogoče kar povprek obsoditi, saj je bilo njegovo početje, po dozdajšnjih ugotovitvah policistov, posledica njegovih zdravstvenih težav, zaradi katerih je bil včeraj, kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, tudi hospitaliziran.

Ampak prebivalce Šutne in okoliških ulic je kljub temu, ali pa ravno zaradi tega, nadvse strah prihodnosti, saj se, glede na njihove izkušnje bržkone iz preteklosti, upravičeno bojijo, da se utegne vse skupaj ponoviti oziroma, kot nam je v pismu zapisala ena izmed njegovih sosed:

»Sedaj smo vsi prestrašeni, ker je imel tak izpad že lani in je bil doma že po dveh dneh. Ali bo moral res ubiti še kakšnega človeka, da se bodo odgovorne službe zganile?«

Nemalo med njimi pa izraža skrb tudi zaradi tega, ker ima omenjeni moški v lasti psa, za katerega naj bi sicer zgledno skrbel, vendar gre za zahtevno pasmo, ki je v mnogih državah bodisi prepovedana, bodisi uvrščena med borbene oz. nevarne pasme.

Občani zahtevajo ukrepanje pristojnih služb

Spričo tega sosedje, prebivalci Šutne in okoliških ulic od pristojnih služb, ne le pričakujejo, ampak zahtevajo, da mladeniču, ki se sam očitno le stežka obvladuje svoje zdravstvene težave, priskrbijo ustrezno pomoč, predvsem pa ustrezno okolje, v katerem se bo lahko nadzorovano in uspešno spopadal s svojimi zdravstvenimi težavami.

Pa ne zgolj zaradi strahu, ampak tudi iz skrbi do sočloveka. Kajti sosedje, ki mladeniču želijo le vse najboljše, znajo za omenjenega mladeniča najti tudi prijazno besedo, saj naj bi bil, po njihovem pripovedovanju, običajno prijazen in vljuden, le njegova z boleznijo pogojena nepredvidljivost, jih spravlja v strah in nelagodje pred prihodnostjo, predvsem pa pred morebitno ponovitvijo včerajšnjega dogajanja, ki bi se lahko končalo tudi tragično.