Naslovnica / KULTURA / Razstava del, nastalih na likovnem ekstemporu “Mekinje 2021”

Razstava del, nastalih na likovnem ekstemporu “Mekinje 2021”

Slikovito okolje Samostana Mekinje je bilo v soboto, 18. septembra, znova prizorišče tradicionalnega kamniškega likovnega ekstempora, (o)beleženja tovrstne ustvarjalnosti v aktualnem času, likovna dela, ki so nastala tekom extempora, pa si je do konca leta mogoče ogledati v atriju Samostana Mekinje.

Več kot dvajset udeležencev dogodka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – Območne izpostave Kamnik in Likovnega društva Tone Kranjc Kamnik, tako ljubiteljskih ustvarjalcev kot poklicnih, akademsko izobraženih avtorjev, Kamničanov in tudi gostov od drugod, je v svoje likovne sledi, zvečine ustvarjene v tehniki akrila na platno, motivno zaobjelo izbrane prizore edinstvenega samostanskega okolja. Žal mnogim pogledom doslej vse premalo znanega in pobližnji pozornosti donedavna odmaknjenega, s spremembo namembnosti samostana pa vsekakor vrednega tudi tovrstnega oživljanja in vstopanja tako v ožje specializirano kot širše pojmovano javno kulturno zavest.

Upodobljeni slikovni prizori segajo od krajinskih pogledov, beleženj pejsažev s samostanske pristave proti vršacem nad Kamnikom, do naglašanj bodisi realističnih, bodisi abstrahiranih značilnosti zgodovinske arhitekture. In, kajpak, večstoletne gradnje njene duhovne »vsebine«, ki se kljub različnim predrugačenjem na poseben način dotika tudi našega časa …

Likovna dela, nastala na letošnjem kamniškem ekstemporu , so v atriju Samostana Mekinje na voljo tudi pogledom in pozornosti obiskovalcev, dobrodošle javnosti.

Ogled razstave je mogoč do 31. decembra 2021, v času uradnih ur.

Razstavljajo: Lojze Adamlje, Stane Balantič, Lojze Burja, Darko Crnkovič, Štefan Jež, Lojze Kalinšek, Mišo Kokovnik, Binca Lomovšek, Marjan Novak Škatla, Marko Novak, Andrej Potokar, Jože Potokar Cvrčo, Mira Resnik, Tomaž Schlegl, Dušan Sterle, Dušan Štrajhar, Mirko Švigelj, Veljko Toman, Vojko Turšič, Robert Uranič, Vinko Železnikar

Javni zavod za kulturo Kamnik