Naslovnica / KULTURA / Razstava fotografij iz tunjiške skrinje spominov

Razstava fotografij iz tunjiške skrinje spominov

V preddverju Občine Kamnik je bila popoldne odprta razstava starih fotografij Iz skrinje spominov – Tunjice skozi objektiv, ki prikazujejo ujete trenutke iz nekdanjega življenja na tunjiškem gričevju.

Razstavo so pripravili člani Društva Tun’ški glas, ki je lani praznovalo 20. obletnico izhajanja istoimenskega glasila, ki že dve desetletji prinaša v domove Tunjičanov prinaša zapise o življenju in delu Tunjiškega konca ter tudi drobce iz nekdanjega življenja tamkajšnjih krajev.

Spremna beseda k razstavi je pripadla predsednici društva Tun’ški glas, Mileni Erbežnik Klanšek, ki je v nagovoru dejala, da so Tunjičanke in Tunjičani veseli in počaščeni, da lahko razstavo fotografij predstavijo tudi širši javnosti in vsem obiskovalcem občinske stavbe, še posebej zaradi tega, ker razstavljene fotografije, ne prinašajo zgolj vpogleda v nekdanje čase, ampak hkrati seznanja tudi s spremembami med nekdaj in danes.

 

Večina fotografij z razstave izvira iz časov po 2. svetovni vojni, nekaj pa je tudi starejših. Fotografije na svojevrsten način prikazujejo življenje tamkajšnjih ljudi, bodisi pri različnih opravili, bodisi pri zabavi in številnih dejavnostih, vsem pa je nekako skupno, da iz njih izžareva duh medsebojnega sodelovanja, vzajemnosti in pristnih stikov, ki se dandanes nekako kar izgubljajo. Hkrati so razstavljene fotografije pomembno etnološko gradivo.

 

Odprtje razstave so s pesmijo popestrili člani Tunjiškega okteta, samo razstavo, pa je odprl župan Marjan Šarec.

Razstava bo v prostorih Občine Kamnik na ogled do konca meseca avgusta.