Naslovnica / KULTURA / Razstava in torta za 15 let Foto kluba Kamnik

Razstava in torta za 15 let Foto kluba Kamnik

Do konca letošnjega leta si je moč v preddverju Doma kulture Kamnik moč ogledati razstavo fotografij članic in članov Foto kluba Kamnik, ki so ob odprtju razstave mimogrede obeležili tudi petnajsto obletnico delovanja svojega društva.

Prejšnjo sredo je bila avli Doma kulture Kamnik odprta tradicionalna pregledna razstava fotografij članic in članov Foto kluba Kamnik FKK OFF!, ki je tokrat nastala pod mentorskim vodstvom Bojana Mijatoviča.

Razstavljena dela, ki so tokrat nastala brez v naprej določene teme, spremlja podnaslov »Fotografija je zgodba, ki je ni treba ubesediti.«, s čimer avtorji želijo prepustiti gledalcu, da si pot skozi razstavljene fotografije utre sam.

V procesu nastajanja razstave so sodelujoči avtorji s tehniko fotografskega kolaža in drugimi posegi v fotografijo združevali elemente fotografij različnih avtorjev, s čimer so ustvarjali nove podobe z novim pomenom, hkrati pa so se, kot je v uvodni predstavitvi na sredinem odprtju razstave povedal tudi Rudi Kotnik, eden od  soavtorjev razstave, na ta način člani tudi odpovedali avtorstvu, oz. dali prednost kolektivu.

»Največkrat se je skupinsko poseganje v fotografije izteklo v tveganje, provokacijo, angažiran, družbeno kritičen in komičen komentar,« je o končnem rezultatu med drugim zapisal Dušan Dovč s kamniškega doma kulture, ki je prispeval besedilo k razstavi.

Razstavo so, poleg mentorja Bojana Mijatoviča, soustvarili  Klara Galičič, Janez Glavač, Blaž Janežič, Maja Jemec, Rudi Kotnik, Dušan Letnar, Simon Podgoršek, Primož Poljanšek, Liza Praznik, Aleš Senožetnik, Ana Stanovnik Perčič in Nina Šubic.

Bojan Mijatovič

Bojan Mijatovič po diplomi s programa fotografije na Visoki šoli za storitve (VIST) v Ljubljani, študij nadaljuje na magistrskem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost. Med drugim je razstavljal v Galeriji društva likovnih umetnikov Ljubljana, Kino Šiška, GT22 v Mariboru in večkrat tudi v Kamniku.

 15 let Foto kluba Kamnik

Foto klub Kamnik je v petek, 6. decembra obeležil 15-letnico delovanja. Klub je sprva deloval v takratni Matični knjižnici Kamnik, nato so si člani svoje prostore uredili v MC Kotlovnica, zadnja leta pa delujejo v Domu kulture Kamnik, kjer imajo urejen tudi fotografski studio in delujočo temnico za razvijanje analognih fotografij.

Člani so med leti 2009 in 2014 organizirali fotografske natečaje Exposed, na katerih je v petih letih sodelovalo pet tisoč fotografov z vsega sveta. Sodelovali so tudi na treh bienalih sodobne fotografije Fotonični trenutki, ki ga organizira Galerija Photon – Center za sodobno fotografijo. Poleg lastnih skupinskih razstav, so organizirali tudi preko 20 razstav domačih in tujih avtorjev.

Ob podpori in v sodelovanju s kamniško knjižnico, od leta 2011 v klubu deluje premična zbirka z več kot 200 enotami knjižnega gradiva, ki je tematsko posvečena fotografiji. Sodelovanje s kamniško knjižnico pa so člani zaokrožili tudi ob 15-letnici delovanja in ob izidu vsakoletnega koledarčka, ki ga izdaja knjižnica, vanj prispevali svoje fotografije.