Naslovnica / NOVICE / Razstava klekljanih čipk Klekljarskega društva Veronike iz Nevelj

Razstava klekljanih čipk Klekljarskega društva Veronike iz Nevelj

V preddverju Občine Kamnik je bila popoldne odprta razstava klekljanih čipk Klekljarskega društva Veronike iz Nevelj, ki bo v občinski stavbi na ogled do začetka meseca februarja.

Prve čipke so bile narejene iz grobega lanenega sukanca in namenjene domačemu trgu, danes pa je čipka izziv pri znanih modnih oblikovalcih, umetnikih in drugih ustvarjalcih. Članice Klekljarskega društva Veronike iz Nevelj so s klekljanjem pričele konec leta 2006, takrat kot sekcija klekljarskega društva Čebelice Moste, za samostojno pot pa so se odločile v letu 2011. Klekljarska druščina v Nevljah je ubrana skupnost kljub različni starostni strukturi. Prav one že vrsto let sodelujejo na kulturnih in turističnih prireditvah v Kamniku, svoja dela pa še posebej rade razstavijo v prostorih občinske stavbe. S klekljanjem oživljajo tradicijo klekljarstva na Kamniškem, ki je bilo nekdaj tako živo, da ga je omenjal že Valvasor v svoji Slavi vojvodine Kranjske 1689.

klekljarice nevlje razstava 3
Kot so povedale »Veronike«, se dobivajo vsako sredo v učilnici mežnarije v Nevljah. Trenutno je aktivnih 21 članic, vezenja nitk pa se učita tudi dva osnovnošolca in srednješolka (Teja, Žan in Monika). Druži jih veselje do ustvarjanja, klekljati in prepletati nitke med sabo je namreč posebna mojstrovina. »Za vsako mojstrovino je potrebno znanje, delo, potrpežljivost, veselje in predvsem vztrajnost. Ko je vse to združeno, nastane  čudovit izdelek, ki pritegne poglede ter nagovori dušo in srce«, so še dejale. Neveljske klekljarice so sodelovale v večjih projektih, in sicer pri izdelavi prta za kamniti oltar v votlini v Lurdu, pri izdelavi prta v baziliki na Brezjah in pri izdelavi prtičkov za dar udeležencev Svetovnega srečanja Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov v Celju. Letos pa je zanje prav posebno leto, saj se bo v mesecu juniju v Ljubljani odvijal svetovni kongres klekljaric z razstavo najlepših čipk, kjer naj bi slovenska čipka dobila tudi svojo uveljavitev.

klekljarice nevlje razstava 2

Zbrane je ob odprtju razstave v imenu Društva sprva pozdravila in nagovorila Tina Romšak, ki je med drugim dejala: »Mnoge klekljarice so naše mojstrice izučile, a so odšle. Mladi človek še razume, da se vihravo navdušenje po dolgih urah sedenja, učenja in drugih obveznostih izniči. Kljub vsemu pa vztrajamo, se družimo, živimo druga z drugo in ohranjamo čipkarsko dediščino kamniškega okolja, ki je bila živa, poslušajte dobro, skorajda že dvesto let pred nami. To nam izpričuje tudi legendarni arhitekt Vlasto Kopač, zaljubljenec v kamniške planine, ki v svojem delu postavi prelep spomenik Andrejkovi Manci, ki je pod večer svojega življenja najraje pred Dolinškovo hišo klekljala.«

Župan Marjan Šarec pa ob pogledu na izdelke, ki so nastale izpod pridnih rok kamniških klekljaric, ni ostal ravnodušen in je z besedami spoštovanja do umetnosti, ki jo »Veronike« z velikim veseljem obujajo in ohranjajo, odprl pričujočo razstavo: »Kaj je lepšega, kot na praznik Svetih treh kraljev odpreti razstavo. Še vedno smo namreč v prazničnem obodbju in naj nas razstava čudovito popelje v ta čas. Ob pogledu na prekrasne izdelke so besede povsem odveč in si je razstavo resnično potrebno ogledati ter zanjo tudi še koga navdušiti. Izdelki, ki so jih članice Klekljarskega društva Veronike iz Nevelj postavile na ogled, pričajo, da je potrebno za njihov končni izgled veliko volje, talenta, potrpljenja in časa. Iskrena hvala, da vaše umetnije krasijo stene občinske stavbe in bodo, brez kančka dvoma, navdušile marsikoga.«

klekljarice nevlje razstava 4
V kulturnem programu so zapeli mekinjski pevci Zdravka Berlica.

Vabljeni k ogledu razstave, ki bo v preddverju, prvem in drugem nadstropju občinske stavbe na ogled do začetka meseca februarja 2016, in v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik