Naslovnica / KULTURA / Razstava Naši mejniki

Razstava Naši mejniki

Na današnji dan je v Maistrovi rojstni hiši potekalo odprtje razstave, ki nosi naslov Naši mejniki – Boji za severno mejo in Maistrovi borci s kamniško-domžalskega območja, s katero obeležujemo spomine izpred sto let, ko so nastajale nove meje in nove države.

Del razstave je, kakor pove podnaslov, namenjen fantom in možem z nekdanjih občin Domžale in Kamnik, ki so kot prostovoljci odšli na pomoč v armado generalu Rudolfu Maistru in Korošcem.

Pred Maistrovo rojstno hišo so paradirali vojaki v uniformah, kakršne so nosili možje pred sto leti v boju za severno mejo. Pred uradnim odprtjem razstave je potekal krajši kulturni program, na katerem je bilo moč slišati Mobilizacijski razglas iz devetega novembra leta 1918, kratko obnovo vseh bojev, ki so potekali pod okriljem generala Rudolfa Maistra, nekaj melodij izpod rok harmonikaša in pozdrav župana Mateja Slaparja.

Na razstavi si je moč ogledati marsikaj zanimivega, med njimi pa so tudi spomini. En izmed njih pravi takole: » General Maister je delal po svojem razumu in vesti, dvema vladama navkljub – ljubljanski in dunajski, a njegove drzne, nepričakovane odločitve, niti vojaške zmage niti mobilizacija, ki jo je oznanil na lastno pest, nič ni moglo prepričati vlade v Ljubljani, da je Koroško treba zasesti. Če bi mi takrat zasedli naše ozemlje, potem dežele ob Gosposvetskem polju ne bi bilo treba s plebiscitom spraševati, čigava je. «

Po odprtju in kulturnem programu so se obiskovalci razpršili po Maistrovi hiši na ogled, vsi pa so se z veseljem ustavili ob polni mizi dobrot in med seboj izmenjali besedo ali dve in kakšen spomin.

Laura Hribar