Naslovnica / KULTURA / “Razumem te” – Literarni natečaj III. Kamniške svetilke

“Razumem te” – Literarni natečaj III. Kamniške svetilke

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vas vabi k sodelovanju literarnega natečaja Kamniške svetilke z naslovom Razumem te, ki je bil razpisan od dnevu knjižnic 20. 11., traja pa do kulturnega praznik, torej 8. 2.

Potem, ko smo vas v II. Kamniških svetilkah vabili k ustvarjanju na temo “Poslušam te”,  vas v III. Kamniških svetilkah spodbujamo k ustvarjanju na temo “Razumem te”. V letu 2022 bomo najboljše prispevke II. in III. Kamniških svetilk izdali v skupnem zborniku. Takšna izdaja se nam zdi smiselna, saj gre za kratke zgodbe in poezijo posebnega obdobja, ki ga zaznamuje epidemija in z njo povezani odmiki od doslej običajnega, zaradi česar stvaritve tega časa predstavljajo svojevrsten vpogled v duha časa.

Tema tokratnega literarnega razpisa je poved Razumem te. Gre za logično nadaljevanje lanskega natečaja. Slišati namreč ni isto kot razumeti. Razumevanje sočloveka, vrednot, drugačnosti, različnosti. Razumevanje izhaja iz spoštovanja in poslušanja.

V svetu lažnih informacij, lažnih podob in slave, kjer filter lepša podobe in prikrivanje resnic lajša življenje, je pomembno naše razumevanje sveta, samega sebe in drug drugega.  Naša spoznanja, uvidi ali celo katarze so odprla svet do razumevanja, kjer je domujejo tako razum kot naša čustva, včasih v sožitju, drugič v konfliktu. Kako premagamo razkorak med našim razumevanjem in podobo sveta? Ali pa mogoče razumevanje drugega prinese bližino ter povezanost?

Tema kratkih zgodb in pesmi so različne oblike razumevanja oseb, pojavov, pojmov in sveta, trenutki spoznanja in uvidov razumevanja, posledic razumevanja, kot so bližine ali pa morda odtujitve. Temo lahko sodelujoči obravnavajo svobodno in po svoji izbiri, naši namigi so zgolj morebiten navdih.

Več o natečaju tukaj: https://www.kam.sik.si/Novice/ArtMID/4437/ArticleID/11030/Literarni-natecaj-III-Kamniske-svetilke-Razumem-te

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik