Naslovnica / KULTURA / Recital poezije Franceta Balantiča

Recital poezije Franceta Balantiča

Podmladek politične stranke NSi je sinoči, v kamniški knjižnici spreminjajočega se imena, uprizoril recital poezije Franceta Balantiča, ki pa ni bil zgolj kulturni dogodek, ampak hkrati, žal, zgolj kulisa za še eno izmed političnih manifestacij, ki je kljub lepi poeziji prireditvi pridala nepotreben politikantski priokus.

Prisotne na prireditvi, ki se jo je, glede na ves nedavni vik in krik okrog kamniškega pesnika nekoliko presenetljivo, udeležilo le kakih trideset obiskovalcev, je najprej pozdravil predsednik podmladka Nove Slovenije, v Buenos Airesu rojen Federico Victor Potočnik, katerega korenine naj bi segale prav v Kamnik. Frederico V. Potočnik je dejal, da so oni (Mlada Slovenija) politiki, ki se ukvarjajo s politiko in so z recitalom v Kamnik prišli v bran Francetu Balantiču.

msi recital 8

Po uvodnem pozdravu predsednika podmladka stranke NSi se je začel kulturni program v katerem so nastopili člani pevskega seksteta in recitatorji. Če za pevski sekstet, ki je med recitalom poskrbel za pevske vložke slovenskih ljudskih oz. ponarodelih pesmi, lahko rečemo, da je svojo nalogo opravil povsem zadovoljivo, pa so recitatorji precej razočarali, saj je bilo njihovo podajanje oz. branje čipkasto rahločutne Balantičeve poezije zelo nevešče ter domala povsem neobčuteno.

msi recital 2

 

Glede na to, da so bili recitatorji povečini iz vrst vodstva omenjenega strankarskega podmladka, ki se bržčas z branjem in podajanjem poezije ne ukvarjajo prav pogosto, ampak so, kot je uvodoma dejal njihov predsednik, predvsem politiki, bi bili do njihovega nerodnega interpretiranja pesmi lahko še prizanesljivi, če ne bi prevladal občutek, da so se nastopajoči, razen pevcev, na recital v pesnikovem rojstnem mestu preslabo in premalo pripravili. K sreči je, kot že rečeno, svojo nalogo zadovoljivo opravila vsaj šesterica pevcev, ki so z zapetimi slovenskimi ljudskimi oz. ponarodelimi pesmimi uspeli vsaj približno omiliti nekoliko ponesrečen splošni vtis cele prireditve, ki so jo zaključili s pesmijo Doberdob.

Prireditev se je končala z zahvalo že prej omenjenega predsednika podmladka Mlade Slovenije Frederica Victorja Potočnika, člani strankarskega podmladka NSi, pa so prisotne postregli še s piškoti.

Če odmislimo nekaj moteče, vendar pogojno sprejemljive politične agitacije na začetku prireditve, nenazadnje je prireditev le organizirala politična stranka, bi lahko rekli, da smo bili sinoči v kamniški knjižnici priča nekakšnemu kulturno-političnem mitingu oz. prireditvi, ki po kvaliteti sicer ni dosegala povprečja podobnih prireditev na Kamniškem, vendar nam zaradi tega, glede na to, da prireditve niso pripravili in izvedli Kamničani, ni potrebno v zadregi sklanjati glave, četudi bi si France Balantič in njegova poezija zaslužila tudi kaj boljšega.

So pa člani strankarskega podmladka vtis sinočnje prireditve, žal, danes še dodatno pokvarili z izjavo za javnost, saj so z njo ponovno zgolj dokazali, da imajo nasprotniki poimenovanja knjižnice po Francetu Balantiču še kako prav, ko trdijo, da vprašanje Franceta Balantiča ni kulturno, ampak politično vsiljeno vprašanje in problem tistih političnih strank in lobijev, ki si revanšistično prizadevajo za revizijo zgodovine ter za rehabilitacijo nekdanjih kolaborantov in sodelavcev okupatorskih sil med drugo svetovno vojno, pri čemer ime nesrečnega kamniškega pesnika vihtijo kot nekakšno bojno zastavo. Zdaj so v prve bojne vrste v Kamnik očitno poslali še svoj podmladek, kar nehote spominja na čase pred osamosvojitve, ko so hoteli “kulturo” v naše kraje uvažati s pomočjo mitingov resnice.

Škoda, kajti tako dolgo kot bo ozkogledna in spletkarska “politika” poskušala Franceta Balantiča “promovirati” in zlorabljati iz teh razlogov in na tak način, toliko časa bo njegovo ime, ne pa tudi poezija, med ljudmi zbujalo nelagodje, razklanost in nasprotovanja.

Izjavo Mlade Slovenije – podmladka NSi, ki je bila pred objavo prispevka posredovana tudi na elektronski naslov našega portala, si lahko preberete v nadaljevanju, in sicer v obliki kot nam je bila posredovana.

»MLADA SLOVENIJA V BRAN IMENU VELIKEGA PESNIKA«

France Balantič, pesnik, rojen 1921, študent, interniranec v Gonars, vaški stražar, domobranec, živ zažgan v ognju hiše, ki so jo požgali bratje po rodu, tujci po misli, človek, po katerem je poimenovana kamniška knjižnica. In tako naj ostane. V Mladi Sloveniji ostro nasprotujemo preimenovanju knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. V občinah Kamnik in Komenda so pesniku s poimenovanjem knjižnice po njem dali mesto, ki ga kot umetnik zasluži, torej ob boku Prešernu. Sramotenje peščice nestrpnežev in njihova zahteva po ponovnem preimenovanju sta bili očitno dovolj, da kamniški župan ni stal za svojo odločitvijo in si je v strahu premislil.

Danes živimo v svobodni demokratični državi, kjer se ni treba bati povedati na glas, da smo ponosni na pesnika Balantiča. Umetnosti ne gre vrednotiti na podlagi ideologije. V tej luči je Mlada Slovenija včeraj v knjižnici Franceta Balantiča Kamnik pripravila recital Balantičeve poezije v bran imenu velikega pesnika – ker se ne bojimo!

Odnosi z javnostmi pri MSi
(izjava je nepodpisana)