Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Rekordno leto 2017 na Veliki planini

Rekordno leto 2017 na Veliki planini

Za družbo Velika planina, d. o. o., je bilo leto 2017 rekordno. Družba je znova leto zaključila v zelenih številkah. Ustvarili smo čisti dobiček, ki je znašal več kot 240.000 evrov. Prav tako smo beležili rekorden obisk Velike planine, ki je čedalje bolj prepoznavna turistična destinacija v Sloveniji in tujini.

Leto 2017 je bilo za družbo Velika planina, d. o. o., rekordno. Tudi po številu prepeljanih potnikov z nihalko, saj se je z njo na planino pripeljalo kar 66.200 potnikov, kar je 10.000 več kot leto prej ter največ v zadnjih 22 letih, odkar družba elektronsko beleži podatke.

Družba je v letu 2017 dosegla več kot 1.300.000 evrov poslovnih prihodkov, kar je okoli 300.000 evrov več kot leto prej, kar pomeni 32-odstotno rast. Pri tem smo ustvarili več kot 240.000 evrov čistega dobička.

Tako kot dobiček iz leta 2016 bo družba tudi dobiček iz leta 2017 vlagala nazaj v podjetje. V letu 2017 smo na primer prenovili kamp Alpe, dogradili sanitarne prostore, uredili okolico spodnje postaje nihalke, posodobili sistem prodaje vozovnic, prenovili gostišče Zeleni rob in izvedli številna druga investicijska dela, ki dvigujejo kakovost storitev in ponudbe. V letu 2018 pa bomo začeli graditi nov upravno-administrativni objekt, v katerem bodo prostori, ki so potrebni za nemoteno delovanje žičnic ter gostinstva in turizma na Veliki planini. Prav tako bomo posodobili gostinske objekte.

Velika planina je čedalje bolj prepoznana turistična destinacija. Letno jo obišče več kot 200.000 obiskovalcev. Poleti turiste privabljajo pastirji, ki se preselijo v idilične pastirske koče, pozimi pa bela odeja, ki planino naredi še kako pravljično. Porast obiskovalcev beležimo tudi v pomladanskih mesecih, ko zacvetijo žafrani. Rekordni obisk smo zabeležili med prvomajskimi počitnicami, ko je med prazniki planino obiskalo kar 10.000 obiskovalcev. Da Veliko planino lahko štejemo v eno izmed prepoznavnejših turističnih destinacij v Sloveniji, dokazujejo številke, ki se letno povečujejo. Seveda pa k prepoznavnosti pripomorejo tudi obiski številnih tako tujih kot domačih novinarjev, ki v svojih državah poročajo o Veliki planini.

Poleg žičniških naprav ter treh gostinskih obratov družba upravlja tudi prenovljeni kamp Alpe pod Veliko planino na spodnji postaji nihalke. V letu 2016 in 2017 je bil kamp temeljito prenovljen. Dogradili smo sanitarne prostore, zasadili drevesa za razdelitev parcel za avtodome ter prenovili vseh pet t. i. alpskih/glamping hišic v kampu. V minulem letu je bil kamp odprt od 1. maja do 31. septembra, v tem času pa smo zabeležili skoraj 2.000 prenočitev, kar se od odprtja kampa Alpe še ni zgodilo.

V preteklem letu smo pripravili kar nekaj dogodkov, tudi v sodelovanju z drugimi ponudniki ter društvi ter z Zavodom za turizem, šport in kulturo v občini Kamnik. Poleg že tradicionalnih dogodkov, kot sta praznik Marije Snežne ter tekmovanje harmonikarjev, smo pred Preskarjevim muzejem organizirali tudi otroške delavnice, delavnice prikaza izdelovanja trniča ter sobotne vodene oglede za individualne goste.

Velika planina vabi obiskovalce vse dni v letu! Na voljo so ugodne družinske vozovnice, za katero dva odrasla ter do štirje otroci odštejejo le 35 evrov. Prepustite se užitkom na svežem gorskem zraku, uživajte v sprehodu med idiličnimi kočami in se razvajajte z okusi domače kulinarike.

Velika planina d.o.o.