Naslovnica / KULTURA / Rezultati literarnega natečaja II. Kamniške svetilke

Rezultati literarnega natečaja II. Kamniške svetilke

V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik smo Kamniške svetilke prižgali v letu 2019, ko smo praznovali 70 let obstoja knjižnice. Prižgali smo jih v novembru, ker se nam je zdelo, da more luč ustvarjalnosti razsvetliti temo, za katero prav v novembrskih dneh zdi, kot da je premagala dan. Prižgali smo jih z namenom, da bi spodbudili odrasle k literarnemu ustvarjanju, k pisanju kratkih zgodb in pesmi. Kamniške svetilke so gorele vse do letošnjega kulturnega praznika, ko se je dan že toliko podaljšal, da smo jih lahko ugasnili in pogledali kaj se je nabralo medtem, ko so vabile k ustvarjanju. Drugič smo jih prižgali 3.12. in so gorele do 8.2., torej čas, ki je zaznamovan s pesnikom Francetom Prešernom – od Veselega dne kulture do slovenskega Dneva kulture.

Tema tokratnega razpisa Poslušam je ustvarjalce usmerja k medsebojni povezanosti, razumevanju, spoštovanju, podpori in odnosom. Namesto socialnih stikov iz oči v oči so v času epidemije značilni stiki preko računalniških ekranov, kljub temu pa je pomembno, da se ljudje slišimo. Lahko je ravno obratno – lahko se ne slišimo in ne razumemo, lahko pa se slišimo, a ne razumemo. Pomembno je, da si delimo zgodbe, ki so se spletle v času epidemije, kar je bil glavni cilj tega literarnega natečaja.

Literarni natečaj je bil namenjen vsem odraslim, torej tistim, ki bodo v letu 2021 dopolnili vsaj 17 let in starejšim, in ki pesnijo ali pišejo kratko prozo. Strokovno žirijo so sestavljali kamniški poznavalci literature. To so bili prof. Kristina Jamšek, profesorica na kamniški srednji šoli, radijski novinar Vladimir Motnikar, ki že dolga leta ustvarja literarne oddaje, prof. Anže Slana, ki je soustvarjalec kamniške kulture.

Rezultati natečaja

Na literarni natečaj II. Kamniške svetilke, ki je potekal od 3. decembra 2020 do 8. februarja 2021, je prispelo 22 kratkih zgodb in 35 del s področja poezije, ki jih je prispevalo 32 avtorjev. Vsa prispela dela smo po koncu zbiranja prispevkov anonimizirali in označili. Člani strokovne žirije tako niso vedeli za avtorje posameznih del.

Strokovna žirija je izbrala po eno najboljše delo s področja kratke proze in poezije, izbrala je tudi po 3 dodatna dela v vsaki zvrsti, ki bodo ob najboljših dveh objavljena v zborniku II. Kamniške svetilke.

Rezultati literarnega natečaja II. Kamniške svetilke

Kratke zgodbe

 • Najbolje ocenjeno in nagrajeno delo:
  • Alja KrhinMonolog umirajoče duše
 • Izbrana dela:
  • Uršula Vratuša: Nosečnost nekega gospoda
  • Mitja Lovše: Onadva
  • Franjo Frančič: Podobe brez sanj

Poezija

 • Najbolje ocenjeno in nagrajeno delo:
  • Pino PograjcBrezno
 • Izbrana dela
  • Anamarija Mihovec: Stetoskop
  • Aljoša Rebrača: Informacijska emulzija
  • Nina Jelovšek: Apollo

Vsem, ki ste se udeležili literarnega natečaja, še posebej pa avtorjem najboljših in dodatnih izbranih del, iz srca čestitamo!

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik