Naslovnica / NOVICE / Rudolf Maister in Kamniška kajžarca na Škisovi tržnici

Rudolf Maister in Kamniška kajžarca na Škisovi tržnici

Škisova tržnica se je 5. maja odvila v Ljubljani in že 19. leto zapored združila študentske klube iz cele Slovenije. Tudi letos je Študentski klub Kamnik navdušil s svojo predstavitvijo lokalnih znamenitosti in jedi.

Škisova tržnica je enkratni vsakoletna prireditev, ki povezuje študentsko populacijo in aktiviste različnih klubov po Sloveniji. Že drugo leto zapored se je dogodek odvil na Krdeljevi ploščadi, kjer so se tudi letos zbrale prav vse študentske organizacije Slovenije. Najprej je bil na sporedu mimohod vseh klubov, nato pa tudi uraden nagovor predsednice zveze ŠKIS, Špele Oset in župana Zorana Jankoviča, zatem  pa je sledil pester program. V popoldanskih urah so se klubi predstavili z  lokalnimi kulinaričnimi specialitetami, se družili in uživali v dobri glasbi mladih glasbenikov. Letošnja posebnost je bila tudi predstavitev mladih neuveljavljenih glasbenikov in njihovih skupin, ki so si mesto izborile na predizborih. Tako so Škisovo tržnico otvorili kar pogumni osnovnošolci in pokazali, da bodo kmalu dobra konkurenca ostalim glasbenikom.   

skk skis 1

Študentski klub Kamnik se je letos predstavil s kamniškim junakom, borcem za severno mejo – Rudolfom Maistrom. Obiskovalcem Tržnice smo ponudili domačo Kamniško kažarco, ki je tudi ena izmed izbranih jedi projekta Okusi Kamnika, ki promovira jedi značilne za Kamnik in njegovo okolico ter imajo v tem smislu tudi posebno kulturno vrednost. Letošnjo kamniško kajžarco smo za lačna usta skuhali kar sami aktivisti v kuhinji gostilne Pri podkvi. Poleg tega smo se potrudili in stojnico popestrili z brki in Maistrovim panojem. Konj pa je bil očitno tako priljubljen, da si ga je nekdo sposodil za nedoločen čas:)

Vzdušje na Tržnici je bilo skozi celotno dogajanje zelo prijetno in nekateri aktivisti, ki so se prireditve udeležili prvič, so bili nad prireditvijo prijetno presenečeni. Tjaša je dejala: »Ogromno študentov, zanimivo dogajanje, dobra glasba, super ekipa, res lepa izkušnja! Bila sem prvič in upam, da bom tudi naslednje leto tu!« 


skk skis2

Prireditve se je udeležilo preko 50.000 študentov iz cele Slovenije, nekaj sto pa jih je bilo tudi iz tujine. Tudi oni so se predstavili s svojimi kulinaričnimi dobrotami in kulturo. Tudi letos je bil pester boj med kar 58 stojnicami  in pozno popoldne je napočil čas za razglasitev najboljše stojnice Škisove tržnice 2016. Izmed vseh je že drugo leto zapored zmagal Študentski klub PTjeln.S svojim mogočnim kozolcem in pravim petelinom so bili vsekakor razred zase in pozitivno izstopali med vsemi stojnicami.

Škisova tržnica 2016 je torej uspešno za nami, z mislimi smo že pri naslednjih projektih Študentskega kluba Kamnik. Vse informacije o našem delovanju in dogodkih najdete na www.skk.si.

Besedilo in fotografije: Kristina Omovšek, Študentski klub Kamnik