Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / S koncem pašne sezone se začasno zapira tudi Preskarjev muzej na Veliki planini

S koncem pašne sezone se začasno zapira tudi Preskarjev muzej na Veliki planini

Obveščamo vas, da Preskarjev muzej za letošnjo sezono zapira svoja vrata. Vsem obiskovalcem se zahvaljujemo za obisk. Preskarjev muzej bo ponovno odprt naslednje leto, ko se na Veliki planini začne nova pašna sezona.

marija snezna 2016 85Če želite ujeti še zadnje zvoke Tropinarja – kravjega zvonca, in videti kako se krave prosto sprehajajo po Veliki planini, potem ta vikend lahko ulovite zadnji vlak. Temperature sicer niso več poletne, se pa zato lahko pogrejete v prijetnem vzdušju okrepčevalnic in planinskih domov na planini, nadejamo pa se tudi lepe jeseni, ko se Velika planina preobleče v čudovito jesensko preobleko.

 

Preskarjev muzej

preskarjeva-bajta2

preskarjeva-bajta-1Muzej se nahaja v pastirskem naselju in je odprt vsak dan v času pašne sezone na Veliki planini. Prepoznavna je že njegova zunanjost, saj se kot majhna, siva pastirska bajta nahaja v kamnitem odseku v naselju.

Koča, ki je prej stala na tem mestu je bila malo pred koncem druge vojne požgana, Preskarjev Andrej pa je v poletju leta 1945 na pogorišču postavil današnjo kočo v prvotni ovalni obliki, kot jo je imela bajta pred vojno. Danes je to tako edina koča, ki s svojo obliko, majhnostjo ter skromno opremljeno notranjostjo izstopa med ostalimi pastirskimi stanovi.

Med drugim se v muzeju nahaja tudi primerek trniča –  poseben sir poznan za območje Velike planine.

 

Velika planina d.o.o.PROMO