Naslovnica / Napovedi in obvestila / S programom Svit za zdravo rit

S programom Svit za zdravo rit

svit1Morda malce žgečljiv naslov, pa vendar je res.

Program Svit je preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 69 let, in sicer vsaki 2 leti.

Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji velik zdravstveni problem; je drugi najpogostejši rak, število teh rakov pa se vsako leto povečuje. Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno.

S Programom Svit lahko veliko rakov na debelem črevesu in danki preprečimo, ker odkrivamo in odstranjujemo polipe, ki so predstopnje raka. Veliko teh rakov pa bomo odkrili tako zgodaj, da bo zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše.

Program Svit poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Nosilec programa pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Sodelovanje v Svitu je za tiste, ki so v ciljni populaciji brezplačno, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Pred rakom na debelem črevesu ni varen domala nihče, najbolj pa k vsemu skupaj pripomorejo nezdrava in neredna prehrana, lenoba, oz. telesna nedejavnost in prevelika telesna teža. Zavoljo vseh teh dejavnikov se v črevesju pojavijo spremembe, ki tja ne sodijo, vendar jih sami ne moremo odkriti. Vsaj ne tistih v začetni fazi. Zato je tu program SVIT, presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Če ste strai med 50 do 69 let in imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, na vsaki dve leti prejmete vabilo k sodelovanju

svit3V kamniški občini je odzivnost na presejalni program SVIT dobra, saj je nad slovenskim povprečjem, še vedno pa je precejšnje število ljudi, ki se vabilu na pregled ne odzovejo.

Zato so se v ZD Kamnik odločili da bodo, v sodelovanju s programom SVIT, v četrtek, 16. 10. 2014, na Glavnem trgu v Kamniku razstavili model napihljivega debelega črevesa, skozi katerega se boste lahko sprehodili in ogledali spremembe v črevesju. V primeru slabega vremena bo model razstavljen v Domu kulture Kamnik.

Ozaveščanje in razbijanje tabujev o prebavljanju in odvajanju je temeljnega pomena, da se lahko o tem sproščeno in brez zadržkov pogovarjamo in morda že sami uspeli prepoznati začetne znake bolezni ter brez strahu in sramu pravočasno ukrepali. Pravočasno ukrepanje je največkrat bistvenega pomena za uspešno zdravljenje, zato se, če prejmete vabilo programa SVIT nanj le odzovite, da boste o vsem skupaj bolje seznanjeni, pa si pridite ogledat razstavljen model debelega črevesa. Vse skupaj si boste lahko predstavljali mnogo bolje in lažje.

In zapomnite si; če vas v četrtek kdo pošlje v ‘rit’, mu tega nikar ne zamerite. Najbrž vam hoče zgolj dobro.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve