Naslovnica / NOVICE / S tradicionalnim Maistrovim pohodom se je zaključilo praznovanje letošnjega občinskega praznika

S tradicionalnim Maistrovim pohodom se je zaključilo praznovanje letošnjega občinskega praznika

Z današnjim 14. Maistrovim pohodom smo zaključili letošnji praznik Občine Kamnik. Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Društva general Maister Kamnik Joškom Berlecem. Prireditve v sklopu praznika naše lokalne skupnosti so se namreč odvijale od sredine meseca marca do sredine meseca aprila. V vsem tem času smo se na številnih mestih spominjali dediščine in zgodb kamniškega rojaka, kulturnika in generala Rudolfa Maistra ter ostalih pomembnih Kamničank in Kamničanov.

Osrednje slovesnosti so se odvijale v petek, 29. marca 2019, ko smo se na Maistrov rojstni dan podali po poteh našega mesta. Ta dan je bil za Kamničanke in Kamničane prav poseben, saj smo ob 790. obletnici Kamnika obeležili praznik Občine Kamnik. Praznik je bil namenjen predvsem našim občankam in občanom, predvsem pa občinskim nagrajenkam in nagrajencem. Sklepno dejanje je bila namreč osrednja slovesnost s podelitvijo petih priznanj Občine Kamnik, posmrtno imenovanega častnega občana Občine Kamnik in posebnega priznanja Občine Kamnik.

 

Kot je to že tradicionalno, pa praznovanje naše lokalne skupnosti zaključujemo z Maistrovim pohodom. Društvo general Maister Kamnik je letos organiziralo že 14. pohod po točkah, ki so v občini Kamnik povezane z Rudolfom Maistrom. Start in cilj sta bila pri spomeniku našega rojaka, kjer je zbrane sprva pozdravil predsednik Društva general Maister Kamnik Joško Berlec: »General Maister je bil človek, ki je bil tudi domoljub in pesnik, skratka velik človek in častni občan mesta Kamnik. On je bil tisti, ki je videl, v katerem trenutku je treba odločno ukrepati, da je dosegel, kar še nobenemu drugemu na takšen miren način ni. Sloveniji je priključil Štajersko z Mariborom. Spomin na Maistra je treba negovati in prenašati na današnjo mladino. Zgodovina in spomini nanjo so pomemben del domoljubja, ki pa nam ga velikokrat primanjkuje. Pot, ki jo bomo danes prehodili, je simbolika in spomin na pohode borcev za severno mejo.«

Župan Matej Slapar pa jim je namenil naslednjo popotnico: »V čast nam je, da praznovanje ob prazniku Občine Kamnik zaključujemo z Maistrovim pohodom. Hvala, da to tradicijo negujete in hvala članom Društva general Maister Kamnik, da to tradicijo tudi s ponosom ohranjajo. Tako začnemo z občnim zborom Društva, zaključimo pa, kot rečeno, z Maistrovim pohodom. Naj se vaša tradicija nadaljuje tudi v prihodnje. Srečno pot vsem pohodnicam in pohodnikom.«

 

Približno 40 pohodnic in pohodnikov, ki so pred pohodom dobili še nekaj tehničnih napotkov s strani Jožeta Arka, se je nato odpravilo po poti mimo Maistrove rojstne hiše, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik na Špico in Stari grad nad Kamnikom, kjer jih je čakal krajši postanek. Sledila je vrnitev nazaj v Kamnik.

Srečno Kamnik – Maistrovo mesto.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

X