Naslovnica / NOVICE / Sadni dan v Tunjicah

Sadni dan v Tunjicah

Člani Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice so danes pripravili »Sadni dan«, nadvse zanimivo prireditev na kateri si je bilo moč ogledati »Darove jeseni«, prisostvovati prešanju sadja, si ogledati nov nasad oz. muzej starih sadnih sort in poskusiti številne domače dobrote.

Pri Podružnični šoli Tunjice so prizadevni člani Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice danes dopoldne pripravili »Sadni dan« na katerem so prikazali vrsto zanimivosti povezanih s sadjem oz. »Darovi jeseni«, kot so poimenovali razstavo starih sadnih sort.

sadni dan tunjice 2

 

Nadvse zanimiva razstava na kateri so v ličnih zabojčkih predstavili vrsto sadežev starih sadnih sort je bila še posebej zanimiva za vse sadjarske laike, ki so lastniki posameznih ali več starih sadnih sort, vendar povečini ne vedo kakšne sorte jabolk in hrušk sploh imajo na svojih vrtovih.

Zbrane je na začetku prireditve najprej pozdravil predsednik Sadjarsko vrtnarskega društva Tunjice Valentin Zabavnik, ki je v svojem nagovoru nanizal vrsto zgodovinskih zanimivosti o sadjarstvu v Tunjicah in na Kamniškem.

 

Prisotne je v imenu Občine Kamnik pozdravil tudi podžupan Igor Žavbi, ki je med drugim dejal, da vedno z veseljem pride v Tunjice, saj imajo tukajšnji sadjarji ogromno znanja in volje do dela, sadjarska tradicija pa je močna in se prenaša iz roda v rod. Še posebej pa je podžupan poudaril pomen truda in dela članov tunjiškega sadjarsko vrtnarskega društva, ki ne skrbijo le za ohranjanje ter prenašanja znanja in starih sort, ampak tudi za izboljšanje samooskrbe.

sadni dan tunjice 18

 

V nadaljevanju so si udeleženci tunjiškega sadnega dne ogledali nov nasad oz. muzej starih sort, kjer je na 1,5 hektara velikem zemljišču posajenih 130 različnih sadik starih sadnih sort, bodisi češenj, jablan in hrušk. Sadovnjak je plod dolgoletnega prizadevanja članov Sadjarsko vrtnarskega društva Tunjice, hkrati pa tudi del dveh uspešnih projektov DynAlp-natura in »Sadni mozaik«, ki sta bila sofinancirana tudi z evropskimi sredstvi.

sadni dan tunjice 27

 

Nov nasad oz. muzej starih sadnih sort sta s prerezom traku simbolično odprla podžupan Igor Žavbi ter gospod Lado Dobrovoljc iz Nevelj, eden izmed najpomembnejših članov društva, ki je prava zakladnica oz. enciklopedija sadjarskega znanja.

Nasad bo že v kratkem dopolnjen z novimi sortami, kaj kmalu naj bi v Tunjicah zrastel tudi permakulturni vrt, ob samem nasadu pa prizadevni člani načrtujejo tudi izgradnjo skupne sušilnice sadja.

Prireditev se je po ogledu nasada nadaljevala pri Podružnični šoli Tunjice, kjer so člani društva pripravili pogostitev z najrazličnejšimi domačimi dobrotami in tudi sveže stisnjenim moštom.

sadni dan tunjice 36

»Sadni dan« bo v Tunjicah tudi jutri, 26. oktobra 2015, zato ne zamudite priložnosti in se zanimivega, hkrati pa tudi zelo poučnega ter nadvse dobrodošlega dogodka, ki bo potekal med 10. in 14. uro, udeležite tudi sami.