Naslovnica / Črna kronika / Saj ni res, pa je: Kuhanje apna zbudilo gasilce

Saj ni res, pa je: Kuhanje apna zbudilo gasilce

Da je apnarstvo očitno zares obrt v izumiranju, priča tudi jutranji, domala zabaven pripetljaj, ki je 8. septembra, okrog 5. ure zjutraj, iz postelj vrgel tudi gasilce.

blekarjeva-apnenca-gasilciGasilci so bili namreč ob 5:04 obveščeni, da naj bi v Spodnjih Stranjah gorel del objekta. Na prizorišče domnevnega požara se je zato nemudoma podalo sedem gasilcev PGD Kamnik, ter trije gasilci PGD Kamniška Bistrica, ki so ob prihodu na kraj z nasmehom ugotovili, da je domnevni požar v objektu zgolj zakurjena Blekarjeva apnenca, ki so jo zakurili pred nekaj dnevi, v njej pa se kuha nova runda apna.

Domnevamo, da prijavitelj oz. prijaviteljica požara najbrž ne pozna starega postopka za pridobivanje apna, kar pa najbrž ni nič nenavadnega, saj je Blekarjeva apnenca ena izmed zadnjih še delujočih daleč naokoli.

Posredovanje gasilcev ni bilo potrebno, polurna intervencija, ki je gasilcem po nepotrebnem odškrtnila nekaj sladkega jutranjega spanca, pa bo v gasilsko kroniko najbrž zapisana pod isto rubriko, kot intervencija leta 1952, ko so se kamniški gasilci ob zvoku siren zbrali pri starem gasilnem domu, da bi pogasili severni sij, ki ga je nekdo zamenjal za velik požar v Kamniških planinah, kar je sprožilo salve smeha po celi Sloveniji. Naslednji dan je namreč v Ljubljanskem dnevniku nekdo hudomušno zapisal, da so kamniški gasilci hoteli pogasiti severni sij, a so imeli premalo gasilskih cevi.

Najbrž pa Blekarjev Drago ne bi imel nič proti, če mu bodo prišli gasilci morda pomagat gasiti apno, ko bo le-to kuhano.