Naslovnica / POUDARJENO / Selani nameravajo postaviti nov, kar 15-metrski kip

Selani nameravajo postaviti nov, kar 15-metrski kip

Znameniti »Trumpov kip« oz. »Kip svobode«, s katerim so člani ŠKD Sela leta 2019 pritegnili pozornost svetovnih medijev ter poželi svetovno slavo, je sicer tragično končal v plamenih, vendar Selani še zdaleč niso obupali, saj nameravajo postaviti novo, kar okoli 15 metrov visoko skulpturo »Kandidata« oz. spomenika volitvam, s katero nameravajo počastiti tudi »super volilno leto« in aktualne svetovne dogodke.

Če je postavitev kakih osem metrov visokega »Kipa svobode«, ki je bil vsaj nekoliko podoben tudi nekdanjemu ameriškemu predsedniku Trumpu, Sela pri Kamniku postavila na svetovni zemljevid, se utegnejo neumorni člani ŠKD Sela, s postavitvijo nove, še večje, pravzaprav gromozanske, okoli 15 metrov visoke ter aktualno obarvane skulpture, bržkone zapisati v ustvarjalno zgodovino, ne le na lokalni, ampak kar na svetovni ravni.

Kip svobode, ki je Sela pri Kamniku postavil na svetovni zemljevid…

Zasnova »mamutske« skulpture, ki sicer najbrž še nima povsem dokončne podobe, je tudi tokrat delo lokalnega arhitekta in ustvarjalca Tomaža Schlegla, kljub njenim častitljivim dimenzijam, pa nameravajo člani njeno postavitev, tako kot leta 2019, opraviti kar sami, če bodo le uspeli zbrati dovolj pokroviteljev, ki bi jim bili pripravljeni priskočiti na pomoč pri kritju stroškov postavitve.

Sprva je bilo sicer načrtovano, da bi bila skulptura postavljena v ljubljanski Cukrarni, vendar to vsaj v letošnjem letu še ni izvedljivo, ker bo šlo nedvomno za atrakcijo, ki utegne znova privabiti pozornost številnih medijev in obiskovalcev, pa so Selani svojo »ponudbo« poslali županom 20 slovenskih občin v okolici Kamnika, vključno s kamniško, ki bi morda utegnili prepoznati priložnost za promocijo svojih krajev.

Odzive občin oz. županov, ki so spričo letošnjih volitev najbrž nekoliko bolj previdni in zadržani, povečini sicer še čakajo, zaradi česar so Selani dovzetni tudi za morebitne zasebne pobude oz. pobude lastnikov turističnih atrakcij, ki bi bili z njimi pripravljeni sodelovati.

Člani ŠKD Sela ocenjujejo, da bi gradnja načrtovane 15-metrske skulpture prišla okoli 10.000 evrov, njena postavitev bi trajala približno mesec dni, postavitev pa, v birokratskem smislu, ne bi smela predstavljati kake večje težave, saj bi bila, kot denimo kaka večja lovska opazovalnica, zgolj začasen objekt, ki ne potrebuje gradbenega dovoljenja.

 

Se pa Selani nadejajo oz. želijo, da bi skulpturo postavili in javnosti predstavili vsaj do 24. aprila letos, ko bodo v naši državi, za uvod v super volilno leto, potekale državnozborske volitve, tako da bodo morali, če bo vse po sreči, z delom pričeti že v mesecu marcu.

Iskreno upamo, da jim uspe, saj utegne zanimiv projekt ponovno vzbuditi precejšnjo pozornost svetovne javnosti in medijev, navsezadnje pa tudi zaradi tega, ker se že v naprej veselimo velike in zagotovo tudi odlično obiskane otvoritvene veselice, ki smo se jih v zadnjih dveh letih domala odvadili.