Naslovnica / Črna kronika / Slovenija piha 0,0
Foto: Policija.si

Slovenija piha 0,0

Danes, 7. novembra 2022, se začne preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcija bo potekala do konca martinovanja, in sicer do nedelje, 13. novembra 2022.

Policisti bodo v tem času pri voznikih preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Tiste, ki bodo “napihali 0,0”, čaka posebna nagrada v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu Policijskega orkestra z gosti, ki bo konec novembra.

Novembrski čas okoli martinovega je znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki. Opiti vozniki so nevarni vozniki, saj ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu.

V okviru nadzora nad psihofizičnim stanjem bodo policisti vsakemu vozniku, ki ga bodo imeli v postopku, odredili preizkus alkoholiziranosti; po potrebi pa bodo s hitrimi ugotavljali tudi prisotnost drog v organizmu.

Podoben nadzor bodo policisti izvajali tudi naslednji mesec, v t. i. veselem decembru.

Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake pete smrtne prometne nesreče pa je opit voznik.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so v starostni skupini od 25 do 34 let. V letošnjem letu se je stopnja alkoholiziranosti zvišala iz 1,41 na 1,44 g alk/kg krvi.

Vir: Slovenska Policija