Naslovnica / ŠPORT / Slovenska bakla v Kamniku

Slovenska bakla v Kamniku

Danes je Kamnik obiskala Slovenska bakla na Stadionu prijateljstva v Mekinjah. Izbira lokacije, kjer so baklo ponesli predstavniki kamniškega športa z županom Matejem Slaparjem na čelu, ni naključna, saj športni duh vključuje tudi vse prijateljske vezi, ki se tkejo skozi šport. Kamnik je znova potrdil svoj športni duh s sodelovanjem v vseslovenskem športnem projektu Slovenska bakla.

Baklo so v družbi več kot 150 vrhunskih kamniških športnikov in športnic ter s številnimi otroci iz kamniških šol in vrtcev simbolično spremljali tudi podžupan Aleksander Uršič, predsednik Športne zveze Kamnik in nosilec projekta Slovenska bakla Robert Prosen in vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Franci Kramar. Projekt je v celoti koordiniran in voden s strani OKS-ZŠZ ob podpori 15-ih regijskih pisarn in zunanjih izvajalcev.

S »štafetno« predajo bakle smo tudi v Kamniku širili olimpijske vrednote miru, prijateljstva, strpnosti in upanja. Olimpijski bakli v poklon so se dogodka udeležila številna kamniška športna društva, organizacije in posamezniki, kot so vrtci Antona Medveda Kamnik, Peter Pan, Sonček, Zarja, šole CIRIUS Kamnik, 27. julij Kamnik, Frana Albrehta Kamnik, Marija Vera, Stranje, Šmartno v Tuhinju, Toma Brejca, Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, Klub Gorskih Tekačev Papež, Kolesarsko Društvo Alpe (med njimi paraolimpijski kolesar David Kuster), Košarkarski klub Kamnik, Lokostrelski klub Kamnik, Nogometni klub Kamnik, Odbojkarski klub Kamnik, Plavalni klub Kamnik, Plesni klub Šinšin, Strelska družina Kamnik, Triatlonsko društvo Trisport, Vaterpolsko društvo Kamnik.

Kamniški vrhunski športniki in olimpijci, ki so tudi danes ponesli slovensko olimpijsko baklo, pa so bili:

 • Klemen Štrajhar je za Slovenijo nastopil na lokostrelskem delu Poletnih olimpijskih iger 2012 v Londonu.
 • Rok Benkovič je za Slovenijo nastopil na skakalnem delu Zimskih olimpijskih iger 2006 v Torinu.
 • Andreja Mali (biatlon) je za Slovenijo nastopila na Zimskih olimpijskih igrah 2002 v Salt Lake Cityju, Zimskih olimpijskih igrah 2006 v Torinu ter na Zimskih olimpijskih igrah 2010 v Vancouvru.
 • Damjan Zlatnar (tek 110 m ovire) je za Slovenijo nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 2004 v Atenah ter na Poletnih olimpijskih igrah 2008 v Pekingu.
 • Jernej Župančič Regent (gost OKS – Kajak na mirnih vodah) je za Slovenijo nastopil na OI v Atenah 2004 in na OI v Pekingu 2008.
 • Boštjan Lekan je za Slovenijo nastopil na Zimskih olimpijskih igrah 1992 v Albertvillu in na Zimskih olimpijskih igrah 1994 v Lillehammerju.
 • Andrej Lanišek je za Jugoslavijo nastopil na Zimskih olimpijskih igrah 1984 v Sarajevu.
 • Blaž Lomovšek za jugoslovansko reprezentanco je nastopil na Olimpijskih igrah 1984 v Sarajevu.
 • Gašper Štrajhar – kandidat za olimpijske igre v Tokiu.
 • Agata Zupin – kandidatka za olimpijske igre v Tokiu – trenira tudi v Kamniku.

 

Kamniški športniki in športna društva se pridružujemo prepričanju, da lahko prav slovenski šport po zahtevnem obdobju epidemije, s katerim se prav vsi soočamo v tem letu, pred olimpijskimi igrami v Tokiu znova združi in poveže vse Slovenke in Slovence. Zato bo Slovenska bakla na svoji poti po Sloveniji obiskala prav vse slovenske občine in prižgala luč ne le našim olimpijcem, ampak tudi vsem nam.

Aleš Remih, vodja regijske pisarne OKS-ZŠZ Ljubljana Kamnik je v uvodnem pozdravu vsem tekačem in nosilcem bakle povedal, da je Kamnik že 29. slovenska občina, ki jo je obiskala Slovenska bakla iz Raven na Koroškem.

Matej Slapar, župan Občine Kamnik je sodelujočim otrokom, športnikom, organizatorjem ter predstavnikom medijev namenil vzpodbudne besede: »Občina Kamnik je mesto športnikov in športa, imamo kar nekaj športnih objektov, ki se jih trudimo vzdrževati in razvijati, da imajo tako športniki za treninge ter udejstvovanje v vrhunskem športu, kot občanke in občani možnost rekreiranja. Ponosni smo, da iz Kamnika izhaja in tudi živi lepo število olimpijcev, nekateri med njimi so danes tudi z nami in bodo ponesli Slovensko baklo v svojem častnem krogu po kamniškem Stadionu prijateljstva. Sporočilo olimpijske bakle in olimpijskih iger je sporočilo povezovanja, prijateljstva, sporočilo miru, zdravega načina življenja. Na tem mestu bi se iskreno zahvalil tudi Olimpijskemu komiteju, ki s temi aktivnostmi opominja na vse ideale in vrednote, ki jih olimpijske igre predstavljajo. Lanske olimpijske igre so bile prestavljene zaradi epidemije in naj bosta ta projekt ter današnji dogodek znanilca nekih novih časov in konca epidemije, da bomo ponovno zaživeli v normalnem svetu. V teh časih tako Kamnik, kot Slovenija kot svet potrebujeta pozitivne in optimistične projekte kot je Slovenska bakla. Blizu mi je sporočilo, da olimpijski ogenj širi upanje in nas povezuje. Z veseljem temu projektu tudi v našem Kamniku dajemo krajevni pečat v mozaiku vseslovenskega športa. Kot rekreativni športnik in ljubitelj košarke sem z veseljem sprejel vaše povabilo, da sem danes simbolno predal baklo kamniškim športnicam in športnikom, občankam in občanom. Kamnik je vendarle mesto olimpijcev, na katere smo izjemno ponosni in so se nam pridružili pri današnjem simbolnem teku s slovensko baklo.«

»Kamnik se je aktivno vključil v projekt Slovenska bakla in je danes povezal kamniške športnike, otroke, občanke in občane. Kamnik je mesto vrhunskih, rekreativnih in ljubiteljskih športnikov. Vesel sem, da so se danes po skupinah v skupnem številu v celem dopoldnevu v skupnem številu odzvalo čez 150 nosilcev bakle. Seveda je celoten dogodek potekal v skladu z epidemiološkimi ukrepi in navodili. Kamnik je mesto, kjer biva zdrav duh v zdravem telesu. Tako smo tudi mi pokazali, da smo v letu 2021 povezani, optimistični in skupaj podpiramo slovenski šport, ki nam prinaša ogromno pozitivnega. Naša aktivna vloga pri projektu Slovenska bakla je tako skupaj z olimpijski igrami Tokio 2020 pomembno zaznamovala olimpijsko leto. Pridružujemo se izjavi organizatorja Slovenske bakle, da imata šport in olimpizem moč, da nas povežeta in vzbudita pozitivne občutke, ki jih bodo naši vrhunski športniki nagradili z izjemnimi dosežki v deželi vzhajajočega sonca,« je pomen tega vseslovenskega športnega dogodka povzel Franci Kramar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik ter – pred tem –  dolgoletni vodja športa na tem zavodu.

Robert Prosen, predsednik Športne zveze Kamnik je poudaril: »Današnji dogodek, ki ga je organizirala Športna zveza Kamnik kot nosilec projekta skupaj z Občino Kamnik in Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik, je najboljši možen način promocije našega športnega mesta. Izjemno sem zadovoljen z udeležbo vseh tekačev in nosilcev Slovenske bakle, saj so se na Stadionu prijateljstva zvrstile vse šole, vrtci, športni klubi, bivši olimpijci ter oba kandidata za olimpijske igre Agata Zupin in Gašper Štrajhar. Današnja energija in veselje sta odlična popotnica za njuno pot v Tokio. Srečno!«

Projekt Slovenska bakla

Slovenski športniki so do sedaj osvojili 74 olimpijskih kolajn in v prav toliko dneh bo Slovenska bakla obiskala vseh 212 slovenskih občin. Predvidoma jo bo poneslo 10.000 tekačev, ki bodo pretekli vsaj 12.000 km, kar je razdalja od Slovenije do Tokia. Potovanje slovenske bakle se je pričelo 3. maja 2021 v občini Bovec in bo trajalo predvidoma do 9. julija 2021, iz Raven na Koroškem do Maribora, od kjer bo poletela v Tokio.

Projekt Slovenska bakla je pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu 2018 doživel premierno izvedbo, za Tokio 2020 pa ga je organizator nadgradil v vseslovenskega. Načrtujejo, da bo Slovenska bakla poleg Kamnika med aprilom in julijem prihodnje leto obiskala vse slovenske občine, povezala mlade tekače, rekreativne športnike, občanke in občane Kamnika ter kamniške in slovenske vrhunske športnike v neponovljivo zgodbo o športnem narodu. Kamnik se je z veseljem odzval, da skupaj uresničimo njihov cilj.

Nina Irt, ZTŠK
Foto: Občina Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Shrani nastavitve