Naslovnica / NOVICE / Slovesen prevzem nove gasilske cisterne PGD Šmartno v Tuhinju

Slovesen prevzem nove gasilske cisterne PGD Šmartno v Tuhinju

Gasilke in gasilci PGD Šmartno so z gasilsko parado, slovesnostjo in gasilsko veselico tudi uradno prevzeli svoje novo gasilsko vozilo GVC II.

V soboto, 29. junija 2024, je bilo v Šmartnem v Tuhinju znova nadvse slovesno in veselo, saj so tamkajšnji prostovoljni gasilci pripravili slovesen prevzem svojega novega gasilskega vozila.

Slovesnosti, ki se je začela s parado gasilk in gasilcev PGD Šmartno, pridružili pa so se ji tudi gasilke in gasilci iz prijateljskih gasilskih društev ter godbeniki Mestne godbe Kamnik in gasilski praporščaki, se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med katerimi so bili tudi ugledni gosti.

Nova gasilska cisterna je garažo Prostovoljnega gasilskega društva Šmartno v Tuhinju prišla domala natanko pet desetletij zatem, ko je omenjeno društvo dobilo svoje prvo gasilsko vozilo, Igor Žabi, predsednik PGD Šmartno, pa je v slavnostnem nagovoru zgodovino voznega njihovega voznega parka in delo društvo povzel z besedami:

»Leta 1973 je PGD Šmartno v Tuhinju dobilo novo motorno brizgalno Rosenbauer. Z nabavo nove brizgalne se je pojavilo vprašanje lastnega prevoza.  Na intervencije so se odpravljali s traktorjem in vozom, na katerega so naložili gasilsko črpalko in cevi. Želja se jim je uresničila pred 49 leti, ko je društvo postalo ponosen lastnik novega vozila Zastava 1300.

Kasneje je društvo leta 1989 vozilo zamenjalo za legendarno orodno vozilo TAM, ki se mu je leta 1996 pridružilo še poveljniško vozilo LADA NIVA. Naslednji prelomni dogodek se je zgodil leta 2001, ko smo v našo garažo zapeljali prvo gasilsko cisterno, ki smo jo kupili od PGD Kamnik.

Ob 100 letnici društva smo z lastnimi sredstvi (s pomočjo krajanov in botrov) kupili gasilsko vozilo za prevoz moštva VW Transporter in leta 2012 (prav tako z lastnimi sredstvi) še terensko vozilo Toyoto Hilux, ki je nadomestila, lahko rečem, že kar nevarno vozilo TAM. V Občini Kamnik gasilci vozila kupujemo v skladu z dolgoročnim planom nabave gasilskih vozil. V skladu s prejšnji planom je bila tako kupljena cisterna GVC 16/24. Ker smo leta 2001 kupili vozilo, ki nam v skladu z gasilsko kategorizacijo ni pripadalo, smo morali na novo vozilo po planu nabave čakati več kot 20 let. Res je, da ima že skoraj vsako društvo  v občini gasilsko cisterno, res pa je tudi, da v Tuhinjski dolini ni cisterne, ki bi bila sposobna prepeljati naenkrat večjo količino vode. Zato se je na pobudo našega poveljnika Tončka Klemena v plan nabave vozil uvrstila cisterna s staro oznako GVC 24/50. Z novo tipizacijo vozil se je njena oznaka spremenila v GVC2. Poleg novega imena pa nova tipizacija prinaša tudi večjo dovoljeno količino vode.

S pomočjo Občine Kamnik smo v letu 2022 objavili javni razpis za nakup novega gasilskega vozila, na katerem je bilo kot dobavitelj izbrano podjetje GV Pušnik iz Slovenske Bistrice. Podvozje tovornega vozila SCANIA s 410 konjskimi močmi in pogonom 4 x 4 je bilo dobavljeno junija 2023.

Poleg podvozja smo v lanskem letu plačali tudi visokotlačno črpalko Rosenbauer, ki je nameščena v vozilu. V letošnjem letu je dobavitelj izdelal nadgradnjo vozila, vgradil 6000 litrski rezervoar za vodo in dobavil večino potrebne opreme, skladno s tipizacijo gasilskih vozil. Vozilo je bilo dobavljeno skladno z rokom, do konca meseca aprila letos.

V domačo garažo smo ga pripeljali 26. 4. 2024. Celotna vrednost vozila je po ponudbi znašala 226.460 evrov + DDV oziroma 276.281 evrov z vključenim DDV, v to ceno pa ni všteta reševalna oprema v vozilu.

Po pridobivanju ponudb za zaščitno in reševalno opremo smo se v društvu odločili, da nam tudi to dobavi podjetje GV Pušnik. Zaradi znižanja DDV za gasilsko zaščitno in reševalno opremo, se je končna vrednost vozila precej znižala. Tako je končni znesek vozila z opremo le nekoliko višji, kot bi bila vrednost vozil brez opreme z višjo stopnjo DDV.

Ker je bilo vozilo nabavljeno v skladu z dolgoročnim planom nabave vozil v občini Kamnik, je bilo v večjem delu sofinancirano iz občinskega proračuna. Občina Kamnik je za vozilo ki ga danes prevzemamo, namenila 224.000 evrov, ostalo smo zbrali sami z varčevanjem in s pomočjo donatorjev in botrov.

Resnično sem vesel, da so med nami  še vedno člani, ki se še spomnijo, kako so na požare hodili s konjsko vprego ali s traktorji. Lepo je poslušati zgodbe o nabavah in predelavah vozil za katere so mnogokrat v preteklosti poskrbeli kar sami.

50 let od prihoda prvega motornega vozila in obnove starega gasilskega doma se PGD Šmartno v Tuhinju ponaša z modernim gasilskim domom, modernim voznim parkom in opremo, ki nam omogoča zelo dobre pogoje za pomoč našim krajankam in krajanom. V naši garaži je vozilo, ki izmed vseh gasilskih vozil v občini Kamnik premore največjo količino vode. Vozilo je močno in okretno in zanj skorajda ni ovir na naših cestah.

Za vse to so zaslužni tudi naši predhodniki, ki so se vedno zavedali, kako pomembno je iti v korak s časom. Kot sem že dejal ob prihodu novega vozila v gasilski dom,  bom to ponovil še enkrat. To vozilo ni last predsednika, poveljnika ali vodstva društva. Pred nami je vozilo, ki je last vseh nas, krajank in krajanov. Ne samo Krajevnih skupnosti Šmartno in Pšajnovica pač pa celotne Tuhinjske doline.

Želim si, da bodo vodje gasilskih enot v našem sektorju spoznali prednosti tega vozila, in ga bodo vključili v intervencije, takrat ko bo to potrebno. Hvala vsem, da ste nas počastili s svojim obiskom. Vaš obisk jemljem kot priznanje našemu delu. V imenu Upravnega odbora društva in vseh skoraj 300 članic in članov vam obljubljam, da bomo tu vedno za vas, takrat ko nas boste potrebovali. Želim vam prijetno druženje na današnji slovesnosti in veselici in vas pozdravljam z gasilskim pozdravom ‘V službi ljudstva – na pomoč!’«

V imenu Občine Kamnik je zbrane pozdravil tudi župan Matej Slapar, domačim gasilcem in gasilkam pa čestital za dober in preudaren nakup ter poudaril, da bo najzmogljivejša gasilska cisterna v sistemu Zaščite in reševanja Občine Kamnik, če bo tako potrebno, zagotovo v veliko pomoč tudi preostalim gasilskim društvom na območju občine.

Da bo nova gasilska cisterna PGD Šmartno v Tuhinju dobro, dolgo in varno služila svojemu namenu, jo je požegnal še domači župnik Edi Strouhal, dobro razpoložena druščina gasilskih tovarišev in obiskovalcev slovesnosti, pa se je, skupaj s skupino Mladi Gamsi, nove pridobitve veselila še dolgo v toplo poletno noč.

Foto: Aleš Romaniuk

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve