Naslovnica / ŠPORT / Slovesna podelitev medalj in zaključek 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih

Slovesna podelitev medalj in zaključek 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih

Tekmovalni dan letošnjega evropskega prvenstva v gorskih tekih je za nami, podeljene so medalje najboljšim v štirih različnih kategorijah.

V uvodu zbrane najprej pozdravil Roman Dobnikar, predsednik Atletske zveze Slovenije, ki je čestital vsem tekmovalcem, organizatorjem, Klubu gorskih tekačev Papež, pa se je zahvalil za zelo uspešno izvedbo prvenstva. A kot je dejal Dušan Papež, predsednik Kluba gorskih tekačev Papež, brez vseh prijateljev, pomčnikov in družine prvenstvo ne bi bilo tako kot je. Organizatorju se je zahvalila tudi predstavnica Evropske atletske zveze, Gabriela Szabo.

Medalje so v mladinski konkurenci podelili najhitrejši Nemki Lisa Oed, ki je progo premagala v času 23:16. Sledili sta ji Turkinja Bahar Atalay (24:25) in Romunka Gabriela Andre Doroftei (24:36).
V ekipnem delu so bile najbolješe tekmovalke iz Velike Britanije (Dale S., Macfadyen A., Davies H., Thornhill H.), druge so bile Romunke (Doroftei G. A., Hecico A., Bordeanu I. A., Zudur I. M.) in tretje Turkinje (Atalay B., Gür E., Isot S., Çiftçi B.).

Med mladinkami Slovenci nismo imeli svojih predstavnic.

Mladinci so tekli na progi dolgi 8,3 km (vzpon 1035 m, spust 75 m). S časom 47:07 slavil Romun Gabriel Bularda, na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstila Italijana Daniel Pattis (47:30) in Andrea Prandi (48:22).
Najboljši Slovenec v mladinski konkurenci je bil Tine Habjan na 41. mestu, sledil mu je Nejc Uršič kot 42., Tine Hren je bil 44., Rok Sušnik pa 48.Ekipno so slavili Italijani (Pattis D., Prandi A., Rostan A., Bonzi M.) pred Turki (Bingöl A., Gűnen E., Kaçmaz C., Alkanoglu A.) in Francozi (Cachard S., Faricier R., Succo Q., Ribeiro D.).

Članice so do vrha Velike planine pretekle enako razdaljo kot mladinci. Najhitrejša, Švicarka Maude Mathys je progo premagala v času 49:30. Britanka Sarah Tunstall je bila druga (50:51), favoritinja, Avstrijka Andrea Mayr pa tretja (51:43).

Lemut Klementina je bila najboljša Slovenka v članski konkurenci, zasedla je 41. mesto. Mojca Koligar je bila 46., Mihaela Tušar 51., Maja Peperko 55.

Britanke (Tunstall S., Wilkinson V., Hilland R., Walshaw K.) so zmagale v članski ekipni konkurenci, druge so bile Italijanke (Belotti V., Bottarelli S., Gaggi A., Galassi S.) in tretje Avstrijke (Mayr A., Illes S., Freitag K., Hauser A.).

Italijan Xavier Chevrier je bil s časom 1:02:51 danes najhitrejši na najdaljši, 12-kilometrski preizkušnji (1295 m vzpona, 75 m spusta). V cilj je kot drugi le za sekundo hitreje pritekel Portugalec Luis Saraiva (1:03:34), ki je tako prehitel še enega Italijana Francesca Puppija (1:03:35).

Z 21. mestom je bil med člani najboljši Slovenec Miran Cvet, Gašper Bregar je bil 30., Rok Bratina 41., Kovačič Luka 46.


V ekipnem delu so slavili Francozi (Meyssat E., Zago D., Ranco J., Demure F.) , pred Italijani (Chevrier X., Puppi F., Baldaccini A., Maestri C.)  na drugem mestu in Portugalci (Saraiva L., Carvalho J., Lopes C.) na tretjem mestu, slavili Francozi (Meyssat E., Zago D., Ranco J., Demure F.).

Vsak tekmovalec je prejel fotografijo svojega prihoda skozi cilj ter diplomo s svojim imenom napisanim s kaligrafsko pisavo.

Ob koncu slovesne podelitve medalj najboljšim, je Dušan Papež predal zastavo predstavniku Makedonske atletske zveze, ki bo organizirala 17. evropsko prvenstvo leta 2018.

V kulturnem programu so nastopili Trio Smolnikar, Tomaž Plahutnik na citrah s svojima hčerkama Ano in Nežo oz. družinski trio Plahutnik, s plesno točko pa Vesna Drolc.

Napisala: Nina Klisarič
Foto: Kamnik.info

Vsi rezultati so dostopni v .pdf obliki.

Fotogalerija