Naslovnica / NOVICE / Slovesnost ob 60-letnici kamniških tabornikov

Slovesnost ob 60-letnici kamniških tabornikov

Včeraj, v četrtek, 1. junija 2023, so kamniške tabornice in taborniki praznovali 60. obletnico obstoja. Zbranim se je ob tej priložnosti v imenu Občine Kamnik pridružil podžupan Uroš Pirc skupaj s starešino Rodu bistriških gamsov Matevžem Vrešom, z načelnikom Zveze tabornikom Slovenije Rokom Pandelom in starešino Zveze tabornikov Slovenije Jasno Vinder.

Taborniška dejavnost v Kamniku se je začela leta 1963 v prostorih gimnazije Kamnik, ko je bila ustanovljena Četa Bistriških gamsov. Ime so poiskali v naravi oziroma so to kamniški simboli. Gams je simbol kamniških planin, Kamniška Bistrica pa je reka, ki teče skozi naše mesto in izvira pod kamniškimi Alpami. Leta 1982 se je četa poimenovala v Odred, kasneje pa v Rod Bistriških Gamsov. Pravzaprav je že od leta 1926 v Kamniku deloval Gamsov Steg skavtov in planink, leta 1955 pa so taborniki najprej ustanovili Odred Belih Gora, ki je prenehal delovati, kasneje pa je ponovno zaživel pod sedanjim imenom.

Zbrane je sprva pozdravil starešina Rodu bistriških gamsov Matevž Vreš, ki je dejal: »Dobrodošli na slavnostni akademiji 60. obletnice kamniških tabornikov! Vesel sem, da lahko danes stojim pred vami in spregovorim o tem izjemnem dosežku in novem mejniku na naši taborniški poti. Hvaležen sem vam, dragi gostje, da ste se pridružili naši slovesnosti, saj je to priložnost, da se skupaj ozremo nazaj na bogato zgodovino in dosežke taborniškega gibanja v našem prelepem mestu Kamnik.

Dovolite mi, da najprej izrazim iskreno zahvalo vsem tabornikom, preteklim in sedanjim, ki so s svojo predanostjo in srčnostjo omogočili, da smo danes tu. Vaša neutrudna in nesebična prizadevanja so oblikovala naše društvo in širšo skupnost ter vplivala na mnoge mlade posameznike, ki so postali odgovorni, zavedni državljani. Hvala vam za vaš trud, ki je bil vedno usmerjen h gradnji mostov med ljudmi, krepitvi solidarnosti ter spodbujanju medsebojnega spoštovanja. O začetkih delovanja društva pa je pomembno spregovoriti še nekaj besed.

Prvi ustanovni občni zbor, takrat še Čete Bistriških Gamsov, in začetki njenega delovanja segajo že v leto 1960. Nekateri gosti tukaj med nami ste bili prisotni pri snovanju našega rodu in po vaši začetni zaslugi in pobudi smo do danes zrastli v taborniški rod z bogato zgodovino. Zaradi formalističnih zapletov ob registraciji in sočasni spremembi ljudske zakonodaje so nas žal kot društvo priznali šele tri leta pozneje. Tako zadnjih nekaj desetletij obletnice našega društva praznujemo na izhodiščno leto 1963, a zgodovina kamniških tabornikov sega še kar nekaj let poprej.

Taborništvo je vedno postavljalo v ospredje vrednote, kot so poštenost, prijateljstvo, odgovornost in sočutje. V teh 60 letih smo bili priča številnim nepozabnim trenutkom, ki so oblikovali življenja mnogih generacij. Naše prostovoljstvo je vedno igralo pomembno vlogo v Kamniku. Prispevali smo k lokalnemu razvoju ter po svojih močeh pomagali tistim, ki so potrebovali pomoč. Z veseljem smo sodelovali pri številnih prostovoljnih dejavnostih, okoljevarstvenih projektih in drugih aktivnostih. Naš cilj je bil in bo še naprej delo v dobrobit vseh prebivalcev Kamnika, lokalne skupnosti kot celote in tudi širše. S ponosom lahko rečemo, da smo postali del Kamnika, njegovega srca in duše.

Ob tej posebni priložnosti se moramo zahvaliti tudi vsem staršem in mentorjem, ki ste podpirali nas in naše člane na tej poti. Vaša vera v naše delo ter neizmerna podpora sta gonilni sili za uspehe taborniškega gibanja v Kamniku. Brez vaše ljubezni, razumevanja in nesebične pomoči ne bi bili tam, kjer smo danes. Hvala vam za vašo predanost in zaupanje. S tem se zahvaljujemo tudi našim partnerjem in podpornikom, ki ste nam omogočili, da uresničimo mnoge naše cilje in nam pri tem stali ob strani.

Hvala vam za vašo neprecenljivo podporo in zaupanje v naše delo in razvoj. Posebna zahvala gre tudi naši članici vodstvenega kolektiva, Daši Ravnikar, ki je izkazala kopico samoiniciative in trdnih organizacijskih sposobnosti ter v vajeti prevzela vodenje obširnih priprav za dogodke, ki ste jih bili deležni in tiste, ki še pridejo v sklopu praznovanja naše 60. obletnice. Hvala Daša. Današnja obeležitev je tudi priložnost, da se ozremo v prihodnost. Kamniški taborniki si želimo nadaljevati in razvijati svojo vlogo pri vzgoji mladih v odgovorne in sočutne posameznike. Ohranjati želimo naše vrednote in tradicijo ter v taborniškem duhu slediti potrebam mladih. Najbolj smo zavezani k razvijanju voditeljskih veščin, krepitvi timskih sposobnosti in spodbujanju ustvarjalnosti med našimi člani. Dragi taborniki, starši, mentorji in gostje, naj bo to praznovanje 60. obletnice čudovit trenutek, poln spominov, veselja in ponosa. Naj nas ta priložnost še bolj združi in navdahne za nove dosežke v prihodnosti. Še enkrat hvala vsem vam za vašo prisotnost in podporo. Hvala.«

V imenu Občine Kamnik pa je podžupan Uroš Pirc povedal: »V imenu Občine Kamnik in župana Mateja Slaparja lepo pozdravljene tabornice in taborniki Rodu Bistriških gamsov in že takoj na začetku iskrene čestitke za 60. rojstni dan. V okviru taborništva že 60 let neutrudno mladim generacijam privzgajate tiste bistvene vrednote, ki so še kako pomembne, kot so prijateljstvo, solidarnost, pomoč, sodelovanje in vztrajnost. Ko se sprehajate skozi gozdove in premagujete ovire ter neznane poti, vedno in znova v ospredje postavljate nesebično ljubezen do narave in življenja v njej, spoštujete njene danosti ter uživate v njenih lepotah in njenem miru. Zavedate se sveta okoli sebe in ostajate zvesti vašim vrednotam. Naj vam bodo vrednote poštenosti, odgovornosti, spoštovanja, poguma, sočutja in dobri medsebojni odnosi skozi taborniške dejavnosti v izziv še nadaljnjih 60 let. Hvala v mojem lastnem imenu, v imenu Občine Kamnik in v imenu župana Mateja Slaparja, ki vam z zahvalo želi še nadaljnjih 60 let nepozabnih taborniških spominov, ki vas povezujejo in vam dajejo navdih za pustolovščine ter raziskovanja.«

O zametkih taborništva na Kamniškem ter o prigodah in o delovanju taborništva danes so se z moderatorjem Rokom Koscem pogovarjali Mojca Drčar Murko, Dušan Letnar, Marko Pahor, Vesna Cvek, Martin Juvan in Hana Drofenik.

Zveza tabornikov Slovenije je kamniškim tabornicam in tabornikom podelila zahvale. Prejemniki zahval za vztrajno in uspešno delovanje ter vestno izpolnjevanje programa Zveze so bili: Andrej Jerin, Feliks Matoh Brelih, Ana Lucija Čuk, Jernej Čuk, Filip Jesenšek, Eva Drolec, Luka Bergant, Lenart Sušnik, Gašper Poljanšek, Rok Tavčar, Žiga Šuc, Evelin Kolar, Tomaž Sinigajda, Boštjan Jorda, Bojana in Teo Lužar ter Rok Kosec.

Bronasti znak Zveze tabornikov Slovenije so prejeli: Jaša Ravnikar, Klemen Gaberšek, Maja Uranič. Nuša Ravnikar, Stin Brinovec, Matic Jordan, Domen Hribernik, Urša Strajnar, Hana Drofenik, Matevž Vreš, Matija Jerin, Daša Ravnikar, Jakob Weingerl in Maša Mikeli. Srebrni znak pa: Taja Brinovec, Mark Babnik, Primož in Tjaša Jeras, Luka Drolc, Manca Smolnikar in Martin Juvan.

 

Podeljena sta bila tudi zlata znaka za najmanj 15-letno aktivno delo v taborniški organizaciji, ki sta ju prejela Aleš Brinovec in Danijela Brelih, spominski znak za 40 let članstva je dobila Vesna Cvek. Rod bistriških gamsov je prejel plaketo Zveze tabornikov Slovenije, Dušan Letnar pa plaketo za več kot 20-letno aktivno delo v organizaciji, za posebne uspehe pri delu in njegov prispevek k razvoju organizacije.

Kamniški taborniki so se zahvalili tudi organizacijam, posameznikom ter donatorjem za podporo in pomoč pri logistiki, izvajanju aktivnosti, organizaciji dogodkov in drugem.

Za glasbeno popestritev so s himno tabornikov poskrbeli najmlajši kamniški taborniki.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve