Naslovnica / NOVICE / Sobotno popoldne z gasilci PGD Zg. Tuhinj

Sobotno popoldne z gasilci PGD Zg. Tuhinj

V soboto, 18. oktobra 2014, so gasilci PGD Zg. Tuhinj pripravili gasilsko popoldne. Najprej so si obiskovalci ogledali gasilski dom v Zg. Tuhinju, kjer so jim gasilci na kratko predstavili zgodovino društva, ki je daljša od 100 let. Potem se je dogajanje preselilo na športno igrišče, kjer je bilo več točk s praktičnimi prikazi. Tam so na kratko obnovili znanje oživljanja nezavestnega in druge osnove prve pomoči. Gasilci so prikazali gašenje z gasilniki. Prikazali so gašenje gozdnega požara s požarno metlo in z naprtnjačami. Pokazali so tudi, da se goreče olje najhitreje pogasi z mokro kuhinjsko krpo. Pri tem pa tudi pokazali, da se požar razširi, če goreče olje polijemo z vodo. Na vseh točkah so obiskovalci lahko vse tudi praktično preizkusili. Ker na mladih svet stoji, so se predstavili tudi pionirji in mladinci, in sicer obe kategoriji z mokro vajo.

Sledila je še glavna društvena vaja. Simulacija vaje je bil požar stanovanje hiše. Oskrba vode je bila iz hidrantnega omrežja ter s črpanjem vode iz potoka z motorno brizgalno. Gasilci so izvedli tudi notranji napad z dihalnimi aparati. Prisotna je bila tudi ekipa prve pomoči, ki je oskrbela 3 poškodovance.

Popoldanske dejavnosti in vajo si je z zanimanjem ogledalo kar nekaj krajanov vseh generacij. Cilj gasilcev je bil izpolnjen, saj so krajanom pokazali svoje delo in s tem poskrbeli za osveščanje oziroma preventivo.

Cvetka Slapnik