Naslovnica / NOVICE / Socialni demokrati z nageljni na prvomajskem srečanju v Kamniški Bistrici

Socialni demokrati z nageljni na prvomajskem srečanju v Kamniški Bistrici

 Na tradicionalnem prvomajskem srečanju v Kamniški Bistrici bodo tudi letos člani kamniške delavske zveze pri Socialnih demokratih  obiskovalcem delili prvomajske nageljne, ki so že desetletja simbol delavskih srečanj v dolini pod Kamniškimi planinami.

Čeprav se je občina Kamnik letos, kot kaže,  odrekla soorganizaciji prvomajskega srečanja, pričakujejo, da bodo tudi letos na srečanju zapeli pevci kamniškega delavsko prosvetnega društva Solidarnost, ki z delavsko pesmijo vsako leto počastijo delavski praznik že od davnega leta 1923.

Člani predsedstva občinske organizacije SD Kamnik  so na seji pred dnevi soglašali, da bi bilo treba več kot devetdesetletno tradicijo delavskih srečanj v Kamniški Bistrici ohraniti, saj je to del zgodovine nekdanjih številnih kamniških tovarn.

Bodo prihodnji rodovi, delavci v tovarnah in kmetje na njivah še imeli svoj praznik, se je v svojem nagovoru leta 2009 v Kamniški Bistrici vprašal Jože Goltnik, predsednik delavske zveze OO Socialnih demokratov Kamnik Komenda in sedanji predsednik OO SD Kamnik. Praznik dela bo ostal, ostanejo pa naj tudi srečanja…

1maj-kb2

Težko je razumljivo, da bi ta srečanja danes odšla v zgodovino, če pa so lahko potekala v dosti težjih razmerah pred drugo svetovno vojno, ko so udeležence preganjali žandarji.

Napovedana prireditev na Starem gradu naj ne bi bila nekaka zamenjava za srečanje v Kamniški Bistrici, kot menijo nekateri,  pač pa je lahko samo dopolnitev . Tudi v preteklosti se je na Starem gradu že na predvečer dogajalo kresovanje, na praznik pa v zgodnjih jutranjih urah  prvomajski golaž. V bližnjih Palovčah pa se prav tako v prazničnih jutranjih urah že vrsto let srečujejo  ljubitelji lovskega golaža, ki ga pripravijo kamniški lovci.

Zato kamniški socialni demokrati vabijo: Pridite tudi po delavski nagelj  na  srečanje v Kamniško Bistrico!

Franc  Svetelj