Naslovnica / KULTURA / Sončnica na ramo Marte Grkman Repolusk

Sončnica na ramo Marte Grkman Repolusk

V sredo, 18. maja 2016, smo se ob 18. uri zbrali v dvorani Knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani, da bi podelil nagrado »sončnica na rami«  za spodbujanje veselja do branja, ki jo je že drugo leto razpisal KUD Sodobnost International.

Nizozemskega veleposlanika Baarta Twalfhovna, direktorico knjižnice Jelko Gazvoda, pisatelja Evalda Flisarja, pedagoške delavce in ljubitelje branja je pričakal simpatičen glasbeni duo Janko in Gregor, ki je bil uvod v kulturni program.

Zaradi častnih gostov z nizozemske ambasade je bil večer obarvan z nizozemsko književnostjo. Sijajna prevajalka Mateja Seliškar Kenda je predstavila priljubljeno pisateljico Annie M. G. Schmidt, tako imenovano kraljico otroške književnosti, katere dela so desetletja zasedala vrhove lestvic najbolj branih knjig. Njeno delo Lukec in Lučka, ki je v prevodu izšlo pri KUD Sodobnost International, je prav za ta večer odlično upodobila igralka Katja Povše, avtorica Pripovednega gledališča gospodične Bazilike.

Vrhunec večera pa je bila podelitev nagrade »sončnica na rami« za spodbujanje veselja do branja. Letošnje nominiranke z najboljšimi programi so bile Marta Grkman Repolusk z OŠ Toma Brejca Kamnik (Kamnik),  Mateja Medvešek Rjavec z OŠ Milke Šobar – Nataše (Črnomelj) in Bojana Modrijančič Reščič iz Šolskega centra Nova Gorica, Elektrotehniška in računalniška šola (Nova Gorica). Žirija v sestavi dr. Milena Mileva Blažić (predsednica), Jana Bauer in dr. Marijanca Ajša Vižintin je za zmagovalko razglasila Marto Grkman Repolusk, kar je utemeljila z naslednjimi besedami:

nagrajenka Marta G.RepoluskMarta Grkman Repolusk je zaposlena kot knjižničarka na Osnovni šoli Toma Brejca v Kamniku. Na razpis jo je prijavila kamniška knjižnica, kajti val navdušenja nad branjem, ki se širi iz šolske knjižnice, pljuska tudi v njihovo ustanovo. Številni izvirni, samosvoji, kakovostni, premišljeno zasnovani projekti v šolsko knjižnico, predvsem pa k branju dobre literature, privabljajo ne le učence, pač pa tudi učitelje in starše. Branje na OŠ Toma Brejca postaja način življenja. Repertoar dogodkov, ki jih vodi Marta Grkman Repolusk, pa ni zasnovan le na inovativnosti in širini, temveč je premišljen tudi po strokovni plati glede na ciljne skupine, motivacijske in doživljajske elemente, s smernicami za spodbujanje bralne pismenosti. K branju usmerjena vzgoja se začne že med prvošolci ter traja celotno devetletko. Branje je najbolj problematično v tretji triadi, takrat dosega največji upad, toda tudi ta trend je mogoče obrniti z zanimivimi dogodki, ki so skrbno domišljeni po vsebinski, pedagoški in estetski plati. Ob pomoči učencev iz knjižničarskega krožka Marta Grkman Repolusk organizira tudi Pripovedovalski večer – takrat znani pripovedovalci, varuhi dobrih zgodb, podarijo svojo zgodbo. Večer je namenjen zaposlenim na šoli in staršem v spodbudo, da delijo zgodbe naprej. Učenci na OŠ Toma Brejca rastejo s knjigami, udeležujejo se mnogih natečajev in so na njih tudi uspešni, knjižnica je zanje prostor topline, varnosti in zavetja. Nagrajenka nam je zaupala, da je vse to mogoče tudi zaradi moralne in finančne podpore vodstva šole. Kar je v današnjih časih, ko na nekaterih šolah za več let zmanjka denarja za šolsko knjižnico, še toliko bolj pohvalno. Ob bogati beri dejavnosti, so zapisali v kamniški knjižnici, Marta Grkman Repolusk bogati še lokalno skupnost. Skupaj s knjižnico predlagateljico je pripravila otroške delavnice, predstavitve knjig, skupaj z drugimi društvi sodeluje na Dnevih narodnih noš, Kamfestu, Srednjeveških dnevih. S svojo prepoznavnostjo je postala zagovornik branja in vzor za življenje za knjigo in ob knjigi.

Sončnica na rami je sicer del širšega projekta Naša mala knjižnica, ki je namenjen spodbujanju branja med najmlajšimi in poteka že osmo leto. Da je projekt zasnovan premišljeno in je tudi učinkovit, najbolj laskavo potrjuje ocena Evropske komisije, ki je projektu prisodila praktično najvišjo mogočo oceno ter s subvencijo omogočila, da je postal mednaroden in zdaj poteka tudi v Litvi in na Poljskem.

Tina Petrovič,
KUD Sodobnost International