Naslovnica / NOVICE / Španska pisateljica Care Santos na OŠ Marije Vere

Španska pisateljica Care Santos na OŠ Marije Vere

Prodam mamo, očeta in še Rozinkota!

Med 27. in 30. marcem 2017 se na povabilo založbe Malinc v Sloveniji mudi izjemno priljubljena in večkrat nagrajena španska pisateljica Care Santos. Med sedmimi šolami, ki jih s prevajalko svojih literarnih del dr. Barbaro Pregelj namerava obiskati  v Sloveniji, je tudi OŠ Marije Vere.

Njen obisk je del projekta Evropska književna raznolikost za mlade bralce. Finančno ga je v okviru projekta Ustvarjalna Evropa podprla Evropska komisija ob podpori Španske kulturne akcije (program internacionalizacije španske kulture) in Veleposlaništva Španije v Ljubljani.

Učenci, ki se učijo španščine, člani mladinskega pevskega zbora, nekatere dijakinje s kamniške srednje šole in učiteljice smo jo nestrpni in navdušeni pričakali 28. marca. V šolski knjižnici smo jo najprej pozdravili s kratko izvirno igro v španščini, v katero smo vključili tudi bistvene podatke o pisateljici in njenih delih. Sledil je kratek intervju, iz katerega so učenci izvedeli marsikaj zanimivega o pisateljici, npr. da je svojo pisateljsko pot pričela že pri osmih letih, svojo prvo knjigo posvetila simpatiji iz otroštva, da so njena besedila prevedena v 19 jezikov. Za svoje ustvarjanje v španščini in katalonščini je prejela več pomembnih nagrad, letos tudi prestižno nagrado Nadal.

Smeje smo prisluhnili njenim poskusom sporazumevanja v slovenščini in pozorno poslušali katalonsko ljudsko pravljico o kralju z rdečim nosom, ki jo ima najraje. V šali nam je zaupala, da bi se naslov njenega življenjepisa, če bi ga slučajno morala napisati, glasil Dolgočasno življenje neke pisateljice. Utrinke iz svojega življenja raje predstavlja v svojih literarnih delih, npr. v kratkih romanih Prodam mamo, Prodam očeta, Prodam Rozinkota. Vse tri romane lahko preberemo tudi v slovenščini, za kar se gre zahvaliti dr. Barbari Pregelj, prevajalki in urednici založbe Malinc, ki se trudi špansko literaturo približati tudi mlajšim bralcem.

Pisateljice ni navdušila samo igra v španščini, ampak tudi nastop mladinskega pevskega zbora – njihova izvedba Lainščkove pesmi Ne bodi kot drugi je zvenela čarobno.

Po fotografiranju, podpisovanju knjig in izmenjavi daril smo se poslovili v upanju, da se še kdaj srečamo.

Katja Židan,
OŠ Marije Vere