Naslovnica / KULTURA / Spomini na Galicijo še živijo

Spomini na Galicijo še živijo

Včeraj je v Maistrovi rojstni hiši potekal prvi izmed Maistrovih večerov v novi sezoni, ki je bil tokrat posvečen spominu na dogodke 1. svetovne vojne in Galicijo, bojišča na katerem se je boril tudi prenekateri slovenski vojak.

Maistrova soba je bila premajhna za vse, ki so želeli prisostvovati predstavitvi dnevnika dr. Otta Hawline, deda predavatelja Petra Hawline, kar kaže na to, da sta 1. svetovna vojna in boji v Galiciji, prek naših dedov in starih stricev, ostali v našem kolektivnem spominu.

Dr. Otto Hawlina je svoj dnevnik pisal med 27. julijem 1914 in 12. januarjem 1915. To so zapisi, ki so nastali v Galiciji. Kot je povedal Peter Hawlina, je njegov dedna fronti stenografiral v beležko, pozneje pa zapise prepisal. Dnevnik dr. Otta Hawline je bil zapisan v nemščini, njegova hči Marija ga je kasneje pretipkala, Peter Hawlina pa ga je pred približno petnajstimi leti prevedel v slovenščino.

peter-hawlina

Kot je povedal Peter Hawlina, ki svojega deda sicer ni poznal, saj je umrl kako desetletje pred njegovim rojstvom, je v reportažnih dnevniških zapisih začutil vso kalvarijo 1. svetovne vojne in to tako, da je širša družina leta 2014, ob 100-letnici nastanka dnevnika, ponovila pot po Galiciji.

Foto: Medobčinski muzej Kamnik