Naslovnica / NOVICE / Spominska slovesnost na Menini planini

Spominska slovesnost na Menini planini

Letos mineva 75. let od legendarnega preboja iz sovražnikovega obroča na Menini planini in 77 let ustanovitve IV. operativne cone za Štajersko. Slovesnost so organizirale Občine Zgornje Savinjske doline in sodelujoča Združenja borcev za vrednote NOB Zgornje Savinjske doline, Celja, Kamnika, Maribora, Zasavja in Žalca.

V soboto, 4. julija 2020, se je podžupan Aleksander Uršič v imenu Občine Kamnik udeležil krajše spominske slovesnosti na Menini planini. Dogodku je prisostvovala tudi delegacija Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik skupaj s predsednikom na čelu Dušanom Božičnikom ter drugi predsedniki in predstavniki veteranskih organizacij občine Kamnik in sosednjih občin skupaj z zastavonošami. Zbranim se je pridružila še živeča borka Menine planine Valerija Skrinjar – Valči, tokratni slavnostni govornik pa je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman.

 

 

Delegacije so k spomeniku položile vence, sodelujočim letošnje krajše slovesnosti se je v imenu organizatorjev zahvalil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zgornje Savinjske doline Jože Rakun, pomen narodnoosvobodilnega boja in prenašanje vrednot le-tega na mlajše generacije pa je v nagovoru med drugim poudarila Valerija Skrinjar – Valči.   

Slavnostni govornik predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman je ob tej priložnosti med drugim dejal:

»V čast mi je da sem danes med vami tu na Menini, kjer je v boju za svobodo zrasla legenda o partizanskem boju in njenemu komandantu Francu Severju -Franti. Izročilo tega boja je človečnost in skrb za sotovariše, ki so se znašli v pasti, obdani in obkoljeni z veliko močnejšim sovražnikom. Dalj, ko je trajalo obleganje, bolj brezupen je bil položaj enot na Menini. Pomanjkanje hrane in streliva, mraz sneg in neuspeli načrti izhoda iz nezavidljivega položaja  ter huda telesna izčrpanost, so borce močno psihično obremenjevali in jim zniževali  raven samozaupanja. Večjih bojnih naporov ne bi več prenesli.

 

Dva poskusa preboja sta se namreč ponesrečila. Končna odločitev, da se umaknejo na vrhove Vividnika, Medvedjaka in Menine planine, ter počakajo na napad sovražnih enot, je uspela. Sovražnika so uspeli zadrževati do noči, ko je napad prenehal. Partizani so se oskrbeli s hrano in se pripravili na končni poskus preboja, v smeri najmočnejših napadov, proti Tuhinjski dolini. V odločilnem trenutku so vsi, že močno duševno in telesno načeti, z nadčloveško vztrajnostjo, medsebojnim zaupanjem in prepričljivostjo komandnega kadra, vendarle zmogli prelisičiti in premagati tako močno sovražno enoto, kot je bila IV. SS divizija.

Srečno naključje in trenutna nočna nepozornost sovražnika jim je namreč omogočila, da se je skozi ozko vrzel v obrambnem obroču brez boja in izgub iz njega izvilo okoli 450 bork in borcev, ki so se po: krajšem počitku ponovno vključili v boje. Rešili so vse ranjence in jih predali v oskrbo okoliškemu prebivalstvu.« Celotni govor si lahko preberete tukaj.

 

V prisotnosti zastavonoš so za glasbeni in kulturni program poskrbeli kvartet Godbe Zgornje Savinjske doline in Ženski pevski zbor Kulturnega društva Bočna.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve