Naslovnica / NOVICE / Spominska slovesnost ter krajevni praznik KS Motnik in KS Špitalič

Spominska slovesnost ter krajevni praznik KS Motnik in KS Špitalič

V soboto, 17. avgusta 2019, se je na Slopeh odvijala vsakoletna prireditev, ki jo je pripravil Krajevni odbor Združenja zveze borcev za vrednote NOB Motnik-Špitalič, in sicer v počastitev krajevnega praznika Krajevne skupnosti Motnik in Krajevne skupnosi Špitalič. Dogodku so ob prisotnosti zastavonoš prisostvovali tudi podžupan Aleksander Uršič, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik, predsednik krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Motnik-Špitalič Jože Keršič in ostali predstavniki veteranskih organizacij Občine Kamnik ter predsednika obeh krajevnih skupnosti Marjan Semprimožnik in Marko Drolc.

Ob tej priložnosti smo se spominjali in častili ljudi, ki so v vojni sodelovali. Avgusta 1943 so namreč iz območja Motnika in Špitaliča v koncentracijsko taborišče Dachau izgnali približno 30 ljudi in večina od njih se ni vrnila. Obe krajevni skupnosti v avgustu, tudi v spomin tem dogodkom, obeležujeta krajevni praznik.  

Ob prazniku sta zbrane nagovorila predsednika obeh krajevnih skupnosti, Marjan Semprimožnik in Marko Drolc, ki sta krajankam in krajanom čestitala za njihov praznik ter izrazila spoštovanje ob vsakoletni slovesnosti, s katero obujajo spomine na polpreteklo zgodovino v teh krajih.

V imenu Občine Kamnik je spregovoril podžupan Aleksander Uršič, ki je ob tej priložnosti dejal: »Spoštovane tovarišice, spoštovani tovariši, spoštovane gospe in gospodje, lepo pozdravljeni. Spoštovane krajanke in krajani, krajevnih skupnosti Motnik in Špitalič, v imenu Občine Kamnik vas lepo pozdravljam in Vam čestitam ob skupnem krajevnem prazniku. Tukaj prisotni se zavedamo pomena NOB, o čemer priča tudi dejstvo, da sta sosednji krajevni skupnosti, v spomin na dogodke v času 2. svetovne vojne, izbrali datum krajevnega praznika. Živimo v času, ko je pogosto, da se posameznik, briga samo za svoje probleme in skrbi za svoje interese. Veseli me, da sem prisoten na dogodku, ki potrjuje, da ni povsod tako. Krajanke in krajani Motnika in Špitaliča dokazujete, da znate stopiti skupaj, saj Vas ne združuje samo krajevni praznik. Primere sodelovanja vidimo v več organizacijah in vsem dokazujete, da sodelovanje ni nekaj nemogočega. Pred nami je veliko izzivov, zavedati se moramo, da občinska sredstva niso neomejena, s sodelovanjem bomo zagotovo našli rešitve, s katerimi bomo lahko naredili še veliko. Še enkrat Vam čestitam ob krajevnem prazniku in vam želim lepo nadaljevanje prazničnega dne.«

Ob zaključku se je vsem, ki so pripomogli k organizaciji proslave, iskreno zahvalil še predsednik krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Motnik-Špitalič Jože Keršič.

 

Za kulturni program, ki ga je povezovala Majda Zupančič, so z recitacijo dogodek obogatili člani Društva upokojencev Motnik-Špitalič, s pesmijo pa programu posebno noto dodali pevci omenjenega društva. Zbrani so prisluhnili tudi Tamburaški skupini Bisernica iz Reteč pri Škofji Loki in Ljudskim pevkam Lipa.

Besedilo: Občina Kamnik
Fotografije: Marjan Semprimožnik in Dušan Božičnik