Naslovnica / KULTURA / Spominski koncert zborovskih del ob 10-letnici smrti Sama Vremšaka

Spominski koncert zborovskih del ob 10-letnici smrti Sama Vremšaka

Župan Marjan Šarec se je zvečer v Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik udeležil spominskega koncerta zborovskih del ob 10-letnici smrti Sama Vremšaka. Koncertu, v organizaciji Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik, z umetniškim vodjem prof. dr. Andrejem Missonom, je prisostvovalo lepo število obiskovalcev, med njimi tudi Rozalija Vremšak, žena Sama Vremšaka. Prisluhnili smo kamniškemu zboru in gostom, Slovenskemu komornemu zboru, pod vodstvom Martine Batič ter Mešanemu zboru Obala Koper, pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika.

Častni občan Občine Kamnik, dirigent, eden najvidnejših glasbenih osebnosti druge polovice 20. stoletja, organist, pevec, skladatelj, učitelj, zborovodja, profesor Samo Vremšak je bil sin kamniškega skladatelja in zborovodje Cirila Vremšaka. Njegove prve kompozicije, v katerih je pokazal velik glasbeni talent, so nastale že v najstniških letih, v vojnem času. Leta 1956 je diplomiral iz kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri skladatelju Marjanu Kozini. Leta 1960 je pri Adu Darianu končal tudi študij solopetja. Poučeval je na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani in v Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku. Predaval je teoretične predmete na Akademiji za glasbo v Ljubljani, od leta 1988 kot redni profesor. Bil je zborovodja Prvega slovenskega pevskega društva Lira v Kamniku in zbora Slovenske filharmonije. V študentskih letih je bil član Kluba komponistov, kjer se je leta 1953 na kompozicijskih večerih prvič predstavil javnosti, a se je kasneje odvrnil od modernizma. Kot skladatelj je bil predstavnik neoklasicistične smeri v slovenski glasbi. Svoj opus je gradil na čvrstih okvirih pogosto modalno razširjene tonalitetne osrediščenosti. Posebej umetelen je njegov polifono bogato slojevit kompozicijski stavek, ki je nemalokrat poliritmično zasnovan. Vremšakov kompozicijski slog je zvrstno tradicionalen. Skladatelj se je opiral na ljudsko glasbeno izročilo. Samo Vremšak je bil oče sopranistke Irene Baar ter pevca in skladatelja Borisa Vremšaka. V njegov spomin je poimenovana dvorana v Glasbeni šoli Kamnik.

Zbrane je ob začetku koncerta nagovoril tudi župan Marjan Šarec: »Prisrčno dobrodošli na koncertu. Težko je verjeti, da je minilo že deset let od smrti enega najvidnejših glasbenih osebnosti, ne samo kamniške ampak tudi vseslovenske glasbene osebnosti. Bil je častni občan, ker si je to zaslužil s svojim življenjem in delom. Priimek Vremšak je neizbrisno povezan z glasbo, s kulturo, s Prvim slovenskim pevskim društvom Lira Kamnik, v katerem je bil nepozaben bariton. Dal je vedeti, da kultura v Kamniku živi in bo vedno živela.«

V slovenski kulturni zavesti profesor Samo Vremšak ostaja pomenljivo navzoč, kot eden nepogrešljivih sodobnih skladateljev, v koncertnih sporedih pa njegova zborovska dela vedno znova oživljajo.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik