Naslovnica / NOVICE / Spominski pohod k nekdanji partizanski bolnici v Kamniški Beli

Spominski pohod k nekdanji partizanski bolnici v Kamniški Beli

Danes, v soboto 10. oktobra 2015, se je na spominski pohod proti nekdanji partizanski bolnici v Kamniški Beli podalo kakih trideset pohodnikov. Pohod so po končani očiščevalni akciji, zaradi žleda je bila pot ponekod težko prehodna, in označevanju poti ter ureditve okolice nekdanje partizanske bolnišnice, pripravili člani kulturno zgodovinskega društva Triglav, ki ga vodi Jernej Brajer iz Godiča.

Največji delež pri organizaciji celotne akcije in spominskega pohoda pa je pripadel Miru Potočniku, članu društva Triglav s Stahovice.

Po malo manj kot enournem pohodu so udeleženci, med njimi smo opazili tudi Mojco Drčar Murko, nekdanjo evropsko poslanko s soprogom, dr. Zdenko Cebašek Travnik, bivšo varuhinjo človekovih pravic s soprogom, prispeli po dolini Kamniške Bele do mesta nekdanje partizanske bolnice Bela, streljaj pod slapom Orglice.

pohod v belo 1

Pohoda so se udeležili tudi člani Zveze borcev za vrednote NOB in člani KD Triglav iz sosednje občine Cerklje.

Vse zbrane je pozdravil Miro Potočnik , ki je nato obrazložil zgodovino te bolnice, ki je tu delovala v letih 1943 do 1945. V tej bolnici seje zdravil in umrl tudi Otto Hinds, ameriški pilot letala, ki je 29. maja 1943 padlo na Veliko planino. Spominsko ploščo mu je KO ZZB NOV Kamniška Bistrica Godič pri bolnici odkrila 11. junija 1988. (o tem dogodku je še ohranjen video posnetek!)

pohod v belo 7

 

Potem, ko sta Jernej Brajer, predsednik Triglava in Miro Potočnik k spominski plošči položila venec, so z minuto tišine počastili spomin preminulih borcev in se z nekaj recitacijami spomnili takratnih časov.

Tja proti zgoraj šumečemu slapu Orglice in naprej proti Veliki planini pa so zadonele partizanske pesmi Počiva jezero v tihoti, Stoji tam gori partizan, Hej brigade in druge…

Po končani prireditvi, ki ji je bilo kljub slabi napovedi naklonjeno tudi vreme, so se udeleženci srečali še na partizanski malici pri Jurju.

Vsekakor zaslužijo člani KD Triglav, še posebej pa Miro Potočnik, vse priznanje za ureditev poti in tega spomenika naše zgodovine ter za uspelo organizacijo spominskega pohoda!

Franc Svetelj