Naslovnica / NOVICE / Športne aktivnosti kamniških upokojencev v letu 2014

Športne aktivnosti kamniških upokojencev v letu 2014

Proti koncu koledarskega leta že lahko potegnemo črto pod zelo uspešnim delom v kar 14. sekcijah, kolikor jih je do sedaj aktivno delovalo. Lahko se pohvalimo, da dobivamo pohvale za kvalitetno delo iz cele Slovenije in mnoga društva povzemajo naš koncept dela. Za kvalitetno delo so prav gotovo najzaslužnejši vodje posameznih sekcij, ki svoje delo opravljajo zavzeto in v zadovoljstvo svojih članov. Žal se najdejo posamezniki, ki z neutemeljenim kritizerstvom skušajo razvrednotiti njihovo delo – ob dejstvu, da delajo prostovoljno in brezplačno. Vedno znova in znova poudarjamo, da je osnovna naloga delovanja primerna aktivnost in prijetno druženje s prijatelji. Seveda pa so v nadaljevanju prisotna tekmovanja pa tudi v tem delu poudarjamo, da je važno dobro počutje in prijetno druženje, ki pa daje še dodatno motivacijo ob doseženih tekmovalnih rezultatih.

Pa si poglejmo delo po posameznih sekcijah:

 • Balinanje – aktivnost je možna praktično vse dni v tednu, kajti ob domu društva upokojencev je zelo lepo urejeno in vzdrževano dvostezno balinišče. V sekciji aktivno deluje preko 20 udeležencev, ki nastopajo tudi v medobčinski rekreacijski ligi, kjer nastopa 24 ekip.     Vsako leto v mesecu juniju organizirajo spominski turnir na katerem nastopi 6 ženskih in 8 moških ekip.  Na pokrajinskem prvenstvu, ki je bilo v Žireh so ženske osvojile 6. in moški 7. mesto.
 • Kegljanje – člani te sekcije imajo treninge ob ponedeljkih od 15. do 17. ure na lepem kegljišču v Kamniku, vendar moramo poudariti, da je najemnina tega objekta zelo visoka in bo potrebno najti način, kako znižati stroške. Aktivnih je 12 članov, ki nastopajo v občinski rekreacijski ligi. Vsako leto se udeležijo že tradicionalnega troboja v borbenih igrah. Na pokrajinskem prvenstvu, ki je bilo na Jesenicah so tako dekleta kakor fantje osvojili prvo mesto. Državno prvenstvo je bilo v Tržiču – dekleta so osvojila tretje in fantje šesto mesto.
 • Kegljanje s kroglo na vrvici – člani te sekcije so sami z lastnimi sredstvi zgradili potreben objekt v avto kampu Pod Skalo, z velikim razumevanjem lastnika, ki nam je omogočil brezplačno uporabo prostora. Aktivnih je 14 članov. Skupni treningi potekajo ob ponedeljkih od 9. do 11. ure, možna pa je uporaba praktično vsak dan. Člani sekcije vsako leto vzorno organizirajo spominski turnir na katerem nastopi 8 mešanih ekip. Na pokrajinskem prvenstvu, ki je bilo v Naklem, so dekleta osvojila 2. in fantje 3. mesto.
 • Kolesarstvo – v sekciji je aktivnih preko 30 članov. Kolesarske izlete organizirajo ob četrtkih dopoldan in se podajajo na krajše ali daljše ture v okolici Kamnika.
 • Namizni tenis – v sekciji je aktivnih 10 članov in imajo treninge po dogovoru kar pri igralcih doma, kjer je možnost igranja. Na pokrajinskem prvenstvu, ki je bilo v Škofji Loki so tako ženske kakor fantje osvojili 9. mesto.
 • Pikado – treningi te sekcije potekajo ob torkih in četrtkih od 16. ure dalje v prostorih DU. Aktivnih je 21 članov. Tudi ta sekcija vzorno organizira spominski turnir na katerem nastopa 8 mešanih ekip. Na pokrajinskem prvenstvu, ki je bilo v Ratečah, so dekleta osvojila 1. fantje pa 3. mesto. Dekleta so na državnem prvenstvu v Kanalu osvojila 5. mesto.
 • Plavanje – treningi te sekcije potekajo v zimskem času v termah Snovik ter preko poletja na letnem bazenu Kamnik. Aktivnih je 24 članov, ki sami pokrivajo stroške najemov bazenov. Na pokrajinskem prvenstvu, ki je bilo v Radovljici, so tako dekleta kakor tudi fantje premočno osvojili 1. mesto.
 • Pohodi in sprehodi – sprehodi so manj zahtevni in so opravljeni v bližnji okolici Kamnika, pohodniki pa se podajajo na daljše ture, malce zahtevnejši pa so obiskali  kar nekaj višjih vrhov. Če seštejemo pohodnike in sprehajalce dobimo številko kar preko 50 aktivnih. Vodje teh sekcij znajo lepo razporediti obremenitev, tako da so udeleženci prijetno utrujeni vendar zelo zadovoljni.
 • Smučanje – žal si ne moremo privoščiti organizirane vadbe, zato v tej sekciji lahko omenimo le nastop na pokrajinskem prvenstvu, ki je bilo v Bohinju in so tekmovalci osvojili deseto mesto. Nastopilo je 22 naših članov v veleslalomu, eden pa se je preizkusil celo v teku.
 • Streljanje – treningi te sekcije potekajo ob četrtkih od 17. ure dalje na strelišču strelske družine Kamnik v Mekinjah. Tudi tu moramo omeniti finance, kajti uporaba strelišča nas kar precej stane. Aktivnih je 12 članov. Na pokrajinskem prvenstvu Gorenjske so dekleta in fantje osvojili drugo mesto. Nastopili so tudi na državnem prvenstvu v Postojni, kjer so ženske osvojile 5. moški pa 4. mesto.
 • Šah – 11 šahistov ima treninge v prostorih DU ob ponedeljkih od 17,30 ure dalje. Nastopili so na pokrajinskem prvenstvu v Komendi in osvojili 6. mesto.
 • Tenis – tudi tu ne moremo govoriti o organiziranih treningih, saj je najem objekta kar obilen finančni zalogaj. Omeniti velja nastop na pokrajinskem prvenstvu, ki je bilo v Radomljah in so osvojili 3. mesto.
 • Ples – plesalci so izbrali zanimivo obliko »plesnih večerov« ob sredah od 18. do 20. ure. Poleg druženja se ob prijetni družbi zavrtijo ob zvokih glasbe, vmes pa si pogledajo nekaj novih korakov, ki jih kasneje utrjujejo. Zanimivi so obiski Bleda, kjer na družabnih srečanjih v restavraciji Panorama prikažejo svojo dejavnost. Plačilo dvorane in prevozov je v domeni udeležencev samih.
 • V jesenskem času je zaživela nova sekcija– prstomet – to je »balinanje« s plastičnimi ploščki. Promocija te dejavnosti je doživela ugoden odziv, zato tudi odločitev o delu te sekcije ni bila vprašljiva. V letu 2015 bo organizirano prvenstvo PZDU Gorenjske tudi v tej panogi.
 • Posebej velja omeniti, da imamo izdelan Pravilnik o vrednotenju rekreativne dejavnosti in tekmovalnih rezultatov članov društva upokojencev Kamnik, ki vse aktivnosti na področju športa in rekreacije ovrednoti s točkami. Vsako leto v septembru vsem članom, ki so zbrali določeno število točk, podelimo bronaste, srebrne in zlate medalje v konkurenci rekreacije in v konkurenci športa. Najboljši trije v obeh konkurencah pa prejmejo pokale. Tako je bilo v letošnjem letu podeljenih 13 zlatih, 15 srebrnih in 43 bronastih medalj na področju rekreacije ter 11 zlatih, 14 srebrnih in 33 bronastih na področju športa. Podeljeni so bili tudi 4 kompleti (12) pokalov. Ob tem velja poudariti, da lahko vsak prejme le eno priznanje. Torej je bilo podeljenih 129 medalj in 12 pokalov. Poleg tega pa je bilo podeljenih še 9 kompletov (27) medalj najboljšim na prvenstvih posameznih sekcij. Omembe vredno je tudi priznanje, ki smo ga poimenovali »GRČA ŠPORTA« in ga prejme eden od najstarejših in najbolj aktivnih članov.

Da je društvo dobro organizirano, da dela v zadovoljstvo svojih članov, priča priznanje, ki nam ga je podelila pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske za najbolje organizirano društvo in uspehe na področju športa v letu 2014. Zahvala in pohvala velja vsem vodjem sekcij, ki so s svojim prizadevnim delom skrbijo, da člani posameznih sekcij lahko uresničujejo svoje želje, da je druženje s prijatelji prijetno in tudi doseženi rezultati pozitivno  delujejo na njihovo motivacijo in še bolj prizadevno delo.

sport du

Ob vsem naštetem je potrebno poudariti, da društvo prispeva, kar nekaj sredstev za osnovno delovanje naštetih aktivnosti, vendar pa najmanj toliko in še več, preko leta prispevajo udeleženci sami. Da o opremi, ki jo rabijo nastopajoči, niti ne govorimo.

Ob iztekajočem se letu želimo vsem občanom Kamnika, še posebej pa športnikom – upokojencem, da jim v letu 2015 služi zdravje, da bodo aktivni v družbi prijateljev, če pa primaknemo še kanček sreče bo zadovoljstvo popolno.

Miha Prosen, predsednik komisije za šport in rekreacijo Društva upokojencev Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve