Naslovnica / KULTURA / Sprehodite se skozi sto let spominov DKD Solidarnost

Sprehodite se skozi sto let spominov DKD Solidarnost

Delavsko kulturno društvo Solidarnost Kamnik je, v svoji dvorani nad Kavarno Veronika, pripravilo razstavo, ki je posvečena stoletnici delovanja društva.

Razstava je bila odprta s pesmijo Pevec, v kateri se zbor sprašuje čemu nekaj ne bi peli? In res je, ob tako visokem jubileju je razlogov za pesem veliko.

Delavsko kulturno društvo je bilo ustanovljeno pred sto leti zaradi lakote po kulturi, njegov namen pa je bil širiti obzorja delavcem – večinski člani so bili prav to. Solidarnost je predstavljala način združevanja in osveščanja delavcev, njen pomen pa je bil tudi v tem, da so se člani partije v njenih okvirih lahko legalno udejstvovali.

Razstava je postavljena v veliki dvorani in teče kronološko. Kljub temu, da je bil arhiv izpred let druge svetovne vojne uničen, jim je uspelo pridobiti fotografijo prvega pevovodje zbora društva, zatem pa si slike časovno sledijo vse do danes.

Vseh sto let, urejenih v smiselno zaporedje v obliki člankov, fotografij, slik, risb, pratik in še česa se v dvorani zavrti in razkrije kako pomembno je prav zares bilo in je še danes delovanje Delavsko kulturnega društva.

Člani DKD Solidarnost vas poleg k ogledu njihove razstave vabijo tudi na slavnostni koncert, ki bo naslednji petek v Domu Kulture Kamnik in se že veselijo, da vam predstavijo morda tudi kakšno manj znano pesem, ki pa je bila pred 90 ali sto leti popularna med ljudmi.