Naslovnica / KULTURA / Srce pogreša dom

Srce pogreša dom

V preddverju občinske stavbe je bila popoldne odprta razstava likovnih in literarnih del 4. nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda, ki so se ga s svojimi deli udeležil učenci osnovnih šol iz Kamnika.

Razstavo je, ob pomoči Foto kluba Kamnik, pripravil Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij v katerem so združeni OO Veteranov vojne za Slovenijo Kamnik–Komenda, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik, Zveza slovenskih častnikov Kamnik–Komenda in Društvo general Maister Kamnik.

Tema letošnjega natečaja je bila »Srce pogreša dom«, s svojimi literarnimi in likovnimi deli pa so se ga udeležili učenci 2. in 3. triade kamniških osnovnih šol iz Kamnika, Stranj in Šmartnega v Tuhinju, na razstavi pa si je moč ogledati 26 likovnih in 15 literarnih del, ki na svojevrsten način kažejo videnje ter razmišljanje mladih domoljubov.

 

Prisotne je v imenu Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij pozdravil Božo Pilej, ki se je ob tem iskreno zahvalil vsem, ki so pomagali pri nastanku razstave, še posebej pa učencem in učenkam ter njihovim mentorjem.

Razstavo je odprl župan Marjan Šarec, ki je obenem poudaril pomen dediščine generala Rudolfa Maistra, ki jo je treba prenašati na mlajšo generacijo ter dodal, da se je z mladimi potrebno pogovarjati o domoljubju, saj le-to ni enako nacionalizmu in nestrpnosti do drugačnih in drugače mislečih, ampak je, kot je dejal župan: »Domoljubje je ljubezen do domovine. Domoljubje je globoko čustvo, če imaš svoj dom, domovino in svojo državo rad, saj se le tako v njej tudi dobro počutiš.«

Za povezovanje prireditve odprtja razstave, ki so jo z glasbenim nastopom popestrile učenke Glasbene šole Kamnik, sestre Nika, Manca in Petra Juvan, je poskrbela Sara Arko.

 

Razstava del bo v prostorih občinske stavbe na ogled do ponedeljka, 3. aprila 2017, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik.