Naslovnica / NOVICE / Starega in nevarno nagnjenega kostanja pod Malim gradom ni več, bo pa na istem mestu posajen nov

Starega in nevarno nagnjenega kostanja pod Malim gradom ni več, bo pa na istem mestu posajen nov

Arboristi so včeraj dopoldne pod Malim gradom odstranili stari kostanj, ki se je vse bolj nevarno nagibal na Šutno, bo pa na njegovem mestu že kaj kmalu posajen nov.

Včerajšnje dopoldansko dogajanje v središču Kamnika je v veliki meri zaznamovalo zahtevno in atraktivno odstranjevanje starega divjega kostanja na vrtu okrepčevalnice Pod gradom, ki se je že dlje časa in vse bolj nevarno nagibal nad ulico.

Na nevarno drevo smo pred dnevi opozorili tudi v prispevku na našem portalu, pristojni, ki so bili s slabim stanjem omenjenega drevesa seznanjeni že kar nekaj časa, pa so se po nedavnem neurju, ki je drevo le še bolj nagnilo, slednjič odločili ukrepati.

Stari in že močno nagnjen kostanj je namreč predstavljal preveliko nevarnost za varnost občanov, saj je grozil, da se nenadzorovano podre na ulico pri tem pa, v najslabšem primeru, pod seboj še koga pokoplje.

 

Da je vsakega mestnega drevesa nadvse škoda, so v svojih komentarjih opozorili tudi številni bralci našega portala, ki so se zavzeli, da bi omenjeno drevo, stalo še naprej. Tovrstna skrb za mestna drevesa je zagotovo nadvse razveseljiva, je pa potrebno upoštevati, da so neprilike in zob časa neizprosni tudi do dreves, v izogib morebitni tragediji, pa je varnost ljudi zagotovo na prvem mestu.

Odstranjevanje starih in nevarnih mestnih dreves, ki so povečini tudi zaščitena, pa ni, kot bi se morda komu zdelo na prvi pogled, prepuščeno zgolj naključju in morebitnim pobudam (ali člankom) občanov, ampak je predmet premišljenega strokovnega dela. Tovrstni neljubi posegi, če seveda že prej ne pride do kakih nenadnih in izjemnih okoliščin, ki si jih nihče ne želi, so namreč skrbno in v naprej načrtovani.

 

Tako je bilo tudi v primeru včeraj odstranjenega podgrajskega kostanja, katerega (slabo) stanje se je spremljalo že več let. Že leta 2016, ko je bil odstranjen njegov bližnji sosed, je bilo opozorjeno, da bo potrebno podreti tudi omenjeni kostanj, žal pa utegne podobna usoda v prihodnjih letih (upamo, da čim kasneje) doleteti še nekaj starih mestnih divjih kostanjev, katerih stanje ni ravno najbolj rožnato.

Večina izmed njih je namreč v precej slabem stanju ter bolnih, kar je v veliki meri tudi posledica nestrokovnih posegov oz. pohabljanja v preteklosti, o čemer smo pred leti, ko je bil odstranjen prvi podgrajski kostanj, že pisali tudi v prispevku Ko pade staro mestno drevo.

Najbrž nas ni malo, ki bomo včeraj podrti divji kostanj na podgrajskem vrtu, ki je desetletja nudilo prijetno senco, močno pogrešali, nam pa je lahko v tolažbo morda to, da bo odstranjeno drevo že kaj kmalu nadomestilo novo, ki bo, tako kot je bilo to narejeno že pred leti, posajeno na istem mestu.

Le na prijetno senco, kot smo je bili vajeni, bomo morali počakati nekaj let.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve