Naslovnica / NOVICE / Stari grad: Gora se še vedno trese…

Stari grad: Gora se še vedno trese…

Na naše razmišljanje o (ne)dogajanju na Starem gradu so se že kmalu po objavi odzvali na Občini Kamnik, kjer zanikajo, da se niso odzvali na konkretne pobude, da se na Starem gradu uredi zasilna ponudba. Še več, le to so, z najboljšimi nameni, sprejeli z odprtimi rokami, žal, pa so zainteresirani ponudniki Razvojnega združenja Grunt, s katerimi je Občina Kamnik sklenila celo pogodbo o najemu prostora, očitno obuli prevelike čevlje in prehitro obupali hkrati pa s tem povzročili, da je Stari grad ostal tudi brez skromne začasne ponudbe.

Že kmalu po uspešno izpeljani čistilni akciji na Starem gradu, ki je potekala 16. maja, so na Občini Kamnik prejeli pobudo Razvojnega združenja Grunt, ki je želelo na Starem gradu ob sobotah pripraviti »improvizirano kavarnico«, ki bi delovala na bazi prostovoljnih prispevkov ter ob tem spremljati odzive, želje in pobude obiskovalcev, čemur bi, kolikor bi bilo to mogoče, prilagajali tudi svojo ponudbo.

Glede na to, da je Razvojno združenje Grunt uspešno izpeljalo kar nekaj zanimivih projektov, denimo Reciklarnico, ki občasno prav prijetno poživi tudi opustelo Šutno, na občini niso imeli večjih pomislekov, ampak so z omenjenim združenjem že v začetku junija podpisali pogodbo o brezplačnem najemu 10 kvadratnih metrov prostora pred objektom na Starem gradu, na katerem bi bilo moč postaviti stojnico z začasno ponudbo.

Predlog Razvojnega združenja Grunt.

Predlog Razvojnega združenja Grunt.

Vse skupaj, pa se je, po podpisu pogodbe o najemu prostora, kar nekoliko zapletlo, saj je Razvojno združenje Grunt svoje namere začelo uresničevati šele po skorajda mesecu dni. Pravzaprav so jih na občini že kar nekoliko priganjali, žal pa so Gruntovci oz. Gruntovke, na Starem gradu vztrajale zgolj dve ali tri sobote, nato pa obupale.

Zato najbrž ni nič nenavadnega, da je bilo v glasu župana Marjana Šarca, s katerim smo se, v zvezi z (ne)dogajanjem na Starem gradu pogovarjali po telefonu, zaznati kar precej, bržčas tudi povsem upravičene nejevolje. Pa ne toliko zaradi našega razmišljanja, kot zaradi komentarja, ki ga je na socialnem omrežju Facebook, pod našim člankom zapisala Veronika Čop, članica Razvojnega združenja Grunt.

V svojem komentarju je namreč zapisala: »Nabiralnik za zbiranje predlogov je naše maslo (Razvojno združenje Grunt), nekaj sobot (dopoldne) smo bili gor in imeli s sabo vodo, limonado, družabne igre, kakšne piškote za obiskovalce. Vsakič, ko smo bili gor, smo pospravljali ogorke, pločevinke piva, steklenice, pometali, ometali itd. Mesec nazaj smo podali par predlogov za začasno rešitev, ker se je začelo prostor zanemarjati in ker so bili obiskovalci vedno bolj razočarani nad stanjem. Na naše predloge ni bilo odziva In takrat smo tudi mi nehali z neke vrste aktivizmom.«

Župan je občinsko neodzivnost zanikal in nam v potrditev svojih navedb poslal kopijo brezplačne najemne pogodbe, ki jo je občina sklenila z Razvojnim združenjem Grunt ter dejal, da so dekleta, ki so jih morali v začetku kar precej priganjati, da so sploh začele z izvajanjem obljubljenega programa, očitno vse prehitro obupala, oz. kot je dejal: »Ne bo držalo, da na Občini nismo nič razmišljali. Nasprotno, nemudoma smo se odzvali na pobudo združenja Grunt. Če pa nekateri prekipevajo od idej, ki jih potem ne izvedejo pa nismo krivi mi.«

Župan je ob tem še dodal, da v zvezi z objektom na Starem gradu, ki ga bo bržčas potrebno podreti, že potekajo pogovori z različnimi lastniki anten, ki so nameščene na objektu, saj bo le-te, pred morebitnim urejanjem oz. rušenjem objekta, potrebno preseliti, v vsakem primeru, pa najprej potrebno zagotoviti sredstva, bodisi z rebalansom proračuna, bodisi s postavko v enem izmed prihodnjih proračunov.

stari grad zastava 2

Za boljšo razjasnitev zapleta, smo po telefonu poklicali tudi Veroniko Čop, ki pa nam nekako ni znala postreči z jasnimi odgovori glede očitane neodzivnosti Občine, niti s tem, koliko sobot so bili Gruntovci pravzaprav na Starem gradu, kar je, resnici na ljubo, precej nenavadno. Po njenih besedah naj bi bilo sobot »nekaj«, kar pa ni odgovor, ki bi lahko potešil radovednost. Glede očitkov o neodzivnosti Občine je Veronika Čop dejala, da so na Občino Kamnik v prejšnjem mesecu naslovili še nekaj pobud, na katere pa niso prejeli odziva in zato tudi niso več hodili na grad. Kakšne konkretne pobude so posredovali, pa nam Čopova ni znala oz. hotela natančno razložiti, niti nam (še) ni poslala kopije pobude za katero smo jo zaprosili.

pogodba grunt

Pogodba o brezplačnem najemu prostora na Starem gradu, ki jo je Občina Kamnik sklenila z Razvojnim združenjem Grunt.

 

Kakorkoli že, vse kaže, da krivde za to, da na Starem gradu, v treh mesecih od njegove »osvoboditve«, ni niti zasilne ponudbe, vendarle ne gre pripisati zgolj Občini Kamnik, ampak jo gre pripisati, bržčas povsem dobronamerni zaletavosti članov Razvojnega združenja Grunt, ki so si s projektom stojnice na Starem gradu očitno nadeli nekoliko prevelike čevlje in s tem zakrivili, da Občina Kamnik, misleč, da bo zadeva izpeljana tako kot je treba, ni iskala morebitnega drugega ponudnika začasne ponudbe, medtem ko gre očitano neodzivnost občine bržčas pripisati času dopustov in najbrž tudi precejšnji neresnosti in očitno premajhni angažiranosti vpletenih.

stari grad kamnik

Občina Kamnik s Starim gradom vsaj za enkrat nima kake posebne sreče, kar kaže na to, da je premišljen, pa četudi nekoliko počasnejši pristop k reševanju problematike Starega gradu, kar pravi, oz. kot je v elektronski pošti zapisal župan Marjan Šarec: »Če smo čakali toliko let na »nekaj«, bomo pa še par mesecev.«