Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Startup izziv v KIKšarterju – Od ideje do produkta

Startup izziv v KIKšarterju – Od ideje do produkta

V KIKštarterju se je v petek, 30.11.2018, začel eden najbolj konstruktivnih, zabavnih in razburljivih vikendov v celem letu, in sicer STARTUP IZZIV ZA 5 EUR. Trideset udeležencev oziroma osem ekip je, s pomočjo izkušenih mentorjev, vikend posvetilo izumu novega produkta, katerega proizvodnja stane 5 evrov ali manj.

Ekipe so uspešno prišle v finale, so dobile priložnost svojo zasnovo produkta in poslovne ideje predstaviti pred strokovno komisijo. Tri ekipe z najbolj atraktivnim izdelkom in poslovnim načrtom, so po presoji strokovne komisije, po končanem vikendu odnesli s seboj tudi lepe nagrade in pomembne poslovne kontakte ter možnosti z nadaljnje sodelovanje.

Vikend se je začel s polno paro, ko so se mladi nadobudni podjetniki zbrali v prostorih KIKštarterja. Po uvodnem predavanju Matjaža Juga se je začelo razgibavanje možgančkov in iskanje novih idej. Za pomoč pri snovanju novega izdelka so ekipe imele na voljo vso podporo KIKštarterjevih mentorjev, ki so pripravili predavanja za udeležence ter delili svoje izkušnje in nudili praktične nasvete. Za osnovanje ideje, razvoja poslovnega načrta in dejanske izdelave izdelka so imele ekipe na voljo malo več kot 24 ur časa in vsa sredstva ter podporo KIKštarterja. Poleg mentorstva in izobraževalnih predavanj so imeli na voljo tudi 3D tiskalnike, lesno delavnico itd. Poleg navedenega so imeli udeleženci tudi različne umetne mase za izdelavo prototipov, ki jih je zagotovilo podjetje Samson, d. o. o. in katerih uporabo je predstavil direktor podjetja Mikuš Aleksander.

V soboto zvečer so ekipe prvič preizkusile svoje predstavitvene sposobnosti in potencial svojega izdelka pred mentorji. V polfinalnih predstavitvah je sodelovalo devet ekip in od tega jih je sedem napredovalo v finale. V nedeljo ob 16. uri so sledile finalne predstavitve, kjer so ekipe predstavile svoj izdelek pred strokovno komisijo. Komisijo so poskušali v treh minutah prepričati, da je njihov izdelek najboljši. Predstavljeni izdelki so si bili med seboj zelo različni, a vsi zanimivi in tudi zelo obetavni.

Predstavili so se Matic Maček, Nejc Puš in Grega Ugovšek – ekipa Firestyle – z naborom izdelkov, narejenih iz predelane odpadne gasilske cevi. V njihov poslovni model je vključena tudi podpora gasilski skupnosti, kateri bi namenjali delež sredstev od prodaje.

Naslednji izdelek je bil izum treh mladih študentov ekonomije, in sicer Ane Šali, Tilna Skoka in Elvisa Rusjana – ekipa Handy Clean. Izumili so mnogo funkcijsko rokavice za čiščenje posode. Rokavica ima že vgrajen dozirnik detergenta, gobico na dlani in še več.

Ekipa Njord, ki so jo sestavljali Aljaž Leden, Gregor Prašnikar, Andraž Flis in Katja Vresk, je predstavila atraktivno posodico za male živali, katere dizajn preprečuje polivanje in otežuje prevračanje.

Gašper Premože in Ivana Hevka sta predstavila igračko za vse priložnosti in generacije, v obliki jajčka, z imenom Roll eggs. Igračka je estetska, majhna, odporna in praktična. Lahko jo imate vedno pri sebi in za igranje zahteva le majhno površino. Želijo si, da postane kultna igračka za otroke.

Primož Erjavec, Amadej Tauses in Jan Forsthuber – ekipa Carpo – so izdelali ergonomski nastavek za zapestje, ki preprečuje nastanek bolečega sindroma karpalnega kanala. Za svoj izdelek so osvojili tretje mesto in dobili denarno nagrado v vrednosti 300 EUR ter pridobili priložnost za nadaljnjo sodelovanje.

Ana Jurjevčič in Sara Oreški – Fika team – sta štiriindvajsetletni študentki, ki sta izdelali funkcionalno okrasno blazino, ki služi kot odlagalna površina za napitke in druge stvari, ko ležerno počivamo na kavču ali v postelji. Za produkt sta osvojili drugo mesto in 500 EUR denarne nagrade. Hkrati pa sta osvojili tudi podporo spletnega prodajalca Vigoshop, ki jim bo omogočil preizkus prodaje izdelka na trgu in v nadaljevanju tudi samo prodajo v kolikor bo odziv dober.

Maj Hrovat, Luka Sinček in Žan Kozjan – ekipa Bevo – so enaindvajsetletni študenti mikrobiologije in biotehnologije, ki so izdelali pokrovček za domačo proizvodnjo probiotičnih kultur v sadnem soku. O podobni ideji je Luka, kot mikrobiolog, že razmišljal, vendar v precej večjem merilu, z znatno višjimi stroški. Za produkt so osvojili prvo mesto in 1.200 EUR denarne nagrade.

Startup izziv je bil rezultat skupnega truda in podpore tako strokovne komisije, članov KIKštarterja (tako sedanjih kot preteklih članov skupnosti), Občine Kamnik in Gospodarske zbornice Slovenije – SPOT točka. Strokovno komisijo so sestavljali uspešni Kamniški podjetniki: Stojan Hergouth – CEO Jata Emona in predsednik PKK,  Tomaž Lah – CEO Nektar Natura, Urban Bergant –  CEO Elektrina, Aleš Juhant – CEO Metal Profil, Matej Humar – CEO KIKštarter pospeševalnik, Joc Pečečnik – COB Interblock, Irena Tonin – GZS in Rok Slapar – CEO HS plus.

Denarne nagrade za prve tri ekipe je prispeval Podjetniški klub Kamnik, s katerim sodelujemo že vse od začetka in mu gre posebna zahvala. Dodatno nagrado je prispeval Vigoshop, ki bo eni od ekip zagotovil testiranje in prodaje izdelka. Dogodke so pa omogočili Jata Emona, Elektrina in Metalprofil.

Vlogo mentorjev so prevzeli nekdanji in obstoječi stanovalci KIKštarterja. Med mentorji so se tako znašli recimo Aleš Horvat in Rok Slapar – HSplus, d. o. o., Rok Colarič –Sleepy Bottle, Anja Bordon – Hungry Skin (Gaia Naturelle), Jure Knehtl – spletno oglaševanje, Mirza Ljubijankić – BeLife Kombucha, Matjaž Jug – ETC Adriatic, Nace Novak – spletna platforma discoverall.net, Jaka Verbić – industrijski oblikovalec z bogatimi izkušnjami, Martin Korenjak – Omisli.si, Lenart Grkman – Sleepy Bottle in Matija Matičič – MM Sol, s. p.

Na sliki od leve proti desni: Aleš Hrovat, Rok Colarič in Matjaž Jug (nepogrešljivi pri razvoju poslovnega modela)

Za nami je dogodek, ki bo ostal lepem spominu tako udeležencem kot ostalim sodelujočim. Njihove izjave si boste lahko v bodoče ogledali na socialnem profilu KIKŠtarterja, kjer bo objavljena kratka dokumentacija dogodka. Nadejamo se realizaciji posameznih idej v prihodnje in vsem želimo obilico uspeha. Več kot pohvalno je dejstvo, da je pri mladih tako veliko zanimanja in energije za razvoj njihovih potencialov.

Besedilo: Maja Alagić
Fotografije: Ernest Lićina

Foto galerija

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve