Naslovnica / NOVICE / Štefanov blagoslov konj v Stranjah, Tuhinju in Godiču

Štefanov blagoslov konj v Stranjah, Tuhinju in Godiču

Danes goduje sv. Štefan na čigar god se po starih, bržkone še predkrščanskih navada blagoslavlja konje ter tudi sol in vodo, tradicionalni blagoslovi konj pa so potekali tudi na Kamniškem.

S Štefanovim je povezanih kar nekaj običajev in vraž, saj naj bi se danes, denimo, ne smelo jesti zelja, kdor pa bi hotel obdržati mladosten videz, pa bi se moral danes okopati v mleku. Je bilo pa Štefanovo nekdaj tudi dan obiskov ter dela prost dan za hlapce in dekle, ki jih je dober gospodar počastil tudi s kakim štefanom vina.

Sv. Štefan pa ni zgolj zavetnik konj in živine, ampak tudi zavetnik konjarjev, kočijažev, zidarjev, krojačev, kamnosekov, tkalcev, tesarjev, sodarjev in kletarjev, na sv. Štefana pa se lahko verniki obračajo tudi s priprošnjami zoper glavobol, ledvičnih in žolčnih kamnom, zbadanju in obsedenosti, na njegov god pa so se v cerkev nosile tudi različne votivne figurice.

Blagoslov konj v Stranjah

Člani Veronikine konjenice svoje konjičke na Štefanovo k blagoslovu že tradicionalno priženejo pred kapelo v Stranjah. To so danes, malo pred deseto, ob prisotnosti kar precejšnjega števila krajanov, storili tudi danes, blagoslov pa jim je podelil stranjski župnik Anton Prijatelj.

Blagoslov konj v Zgornjem Tuhinju

Konje so danes po maši blagoslovili tudi v Zgornjem Tuhinju, kjer je blagoslov konj že nekaj let zapored še posebej slovesen. Kot običajno, sta zbrane nagovorila novi kamniški župan Matej Slapar ter poslanec Državnega zbora Matej Tonin, ki sta se obenem spomnila tudi današnjega državnega praznika, blagoslov pa je konjem in konjičkom Konjerejskega društva Tuhinj, podelil tuhinjski župnik Nikolaj Štolcer.

Blagoslov konj v Godiču

So pa svoje konje, ob pomoči mekinjskega župnika Pavla Pibernika, ljubitelji konj danes blagoslovili tudi v Kocjanovem hlevu v Godiču.

Fotografije blagoslova konj v Godiču sta posneli Mojca Čibej in Špela Hribar.