Naslovnica / NOVICE / Svet Krajevne skupnosti Podgorje zaradi dotrajane ceste zbira podpise, županu Slaparju pa grozi z odstopom

Svet Krajevne skupnosti Podgorje zaradi dotrajane ceste zbira podpise, županu Slaparju pa grozi z odstopom

Krajani Podgorja so že kar dolgo časa nejevoljni zaradi dotrajane ceste, ki vodi prek njihove vasi, kot vse kaže, pa se njihovo nezadovoljstvo le še stopnjuje. Člani sveta KS Podgorje so namreč županu Mateju Slaparju že decembra poslali odstopno izjavo, ki naj bi v primeru, da Občina Kamnik za obnovo njihove ceste ne zagotovi več sredstev, stopila v veljavo 1. februarja 2020, podgorski »cestni upor« pa lahko ogrozi tudi izgradnjo povezovalne kolesarske poti Kamnik – Ljubljana.

V minulih dneh se je na družabnih spletnih omrežjih pojavil poziv članov sveta Krajevne skupnosti Podgorje, ki svoje sokrajane in sokrajanke pozivajo k podpisu peticije za takojšnjo rekonstrukcijo ceste skozi Podgorje.

Cesta, ki vodi skozi Podgorje, eno izmed najdaljših slovenskih vasi, je namreč že dlje časa precej dotrajana, kljub dolgoletnim prošnjam, pa se na omenjeni cesti, razen občasnega »flikanja«, vsaj v delu ceste skozi samo naselje, ni kaj dosti spremenilo.

Težava z urejanjem podgorske vaške ceste pa se ne skriva zgolj v večnem pomanjkanju sredstev in, kot občinskim veljakom očitajo Podgorci, neodzivnosti in neposluhu Občine Kamnik, ampak v veliki meri tudi v neurejenih razmerjih z nekaterimi posameznimi lastniki zemljišč, po in ob katerih poteka cesta, saj le-ti, kljub dolgotrajnim pogajanjem in prigovarjanju sokrajanov, bodisi nočejo dati potrebnega soglasja, bodisi v zameno za soglasje postavljajo nemogoče oz. nesprejemljive pogoje, tako da je potrebnih soglasij zaenkrat zbranih le za kako polovico celotne trase ceste.

 

Odstopna izjava vseh članic in članov sveta KS Podgorje.

Je pa Podgorcem prekipelo pred časom, ko je Občina Kamnik tamkajšnjo krajevno skupnost zaprosila za pomoč pri pridobivanju soglasij lastnikov zemljišč pri izgradnji povezovalne kolesarske poti Kamnik – Ljubljana, ki bo potekala tudi prek Podgorskega polja.

Boris Mikuš, predsednik KS Podgorje, je o tem povedal: »Pred časom smo bili s strani občine Kamnik naprošeni, če jim pomagamo pri ureditvi podpisov glede izgradnje kolesarske ceste, ki naj bi potekala po Podgorskem polju, kjer so večinski lastniki kmetje iz KS Podgorje. Kjer naj bi občina uredila povezovalno kolesarsko stezo oz. cesto širine 4 m – Kamnik – Ljubljana. Tako, da naj bi imeli na podgorskem polju asfaltirano 4m kolesarsko stezo oz. cesto, čez vas Podgorje pa naj se vozimo po uničeni, že skoraj makadamski cesti.  

Za nas in za naše krajane Podgorja je to nedopustno. Ne nas razumeti narobe, da smo proti izgradnji kolesarske ceste. Prav nasprotno, mi smo za povezovalno kolesarsko stezo oz. cesto, vendar zahtevamo, da se prvo uredi vaška cesta skozi vas Podgorje za katero prosimo že vrsto let, vendar brez uspeha.

Za tem, da se prvo uredi vaška cesta, bomo stali, šele potem pa se lahko začnemo pogovarjati o izgradnji 4 m kolesarske ceste skozi Podgorsko polje. Vem, da gre tu 80% sredstev iz EU, vendar je občina za kolesarsko cesto hitro pridobila sredstva v višini 200.000 EUR. Za vaško cesto pa je predvidenih borih 60.000 eur za leto 2020, kar je samo pesek v oči.”

Ker ne vidimo več smotrnosti, da se borimo z mlini na veter, bomo vsi člani sveta KS Podgorje odstopili.«

Poziv krajanom KS Podgorje za zbiranje podpisov.

Odstopno izjavo s podpisi vseh članov sveta KS Podgorje, ki bo v primeru, da Občina Kamnik ne zagotovi več sredstev za obnovo ceste prek vasi, stopila v veljavo 1. februarja 2020, so člani sveta županu Mateju Slaparju poslali že 11. decembra 2019, vendar še do danes, po besedah Borisa Mikuša, nanjo niso prejeli nobenega odziva, ne odgovora ali povratne informacije.

Zato so člani sveta, v podporo svojim zahtevam po takojšnji rekonstrukciji ceste, v Domu krajanov  ta vikend začeli zbirati tudi podpise krajanov, ki jih nameravajo županu izročiti v sredo 29. 1. 2020.

Kaj se bo iz vsega skupaj dejansko izcimilo, še ni povsem jasno, težko pa je verjeti, da bodo Podgorci s svojim protestom, vsaj ne v zahtevanem času, dejansko dosegli, kar zahtevajo.

Obnova celotne trase ceste skozi Podgorje naj bi, po nekaterih ocenah, stala kar okoli milijon evrov, kot že omenjeno, pa je dogovor z lastniki zemljišč zaenkrat sklenjen le za kako polovico trase. Občinski proračun za leto 2020 je bil sprejet in potrjen že v lanskega decembra, tako da bi župan Slapar brez takojšnjega rebalansa, ki ga vsekakor ni moč izpeljati v zahtevanem roku, težko uspel najti dodatna sredstva.

Manjši del ceste v Podgorju je bil obnovljen že lansko jesen, četudi mestoma precej vegasto in luknjasto cesto, ki vodi skozi ravninsko kamniško vas, pa bi najbrž v marsikaterem kamniškem hribovskem zaselku ali vasi z veseljem zamenjali za svojo.

Za pojasnila in informacije v zvezi z s cesto prek Podgorja in zahtevami Podgorcev smo v petek, 24. 1. 2020, zaprosili tudi Občino Kamnik, vendar odgovora zaenkrat še nismo prejeli, nam je bil pa obljubljen, tako da ga bomo objavili takoj, ko nam bo posredovan.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve