Naslovnica / Napovedi in obvestila / Svetilen (RU) – Od vzhoda do zahoda – z ljubeznijo: glas stare Rusije

Svetilen (RU) – Od vzhoda do zahoda – z ljubeznijo: glas stare Rusije

Prijazno povabljeni na koncert ansambla Svetilen! Glasba, ki jo bomo izvajali, bo v vas prebudila številna čustva, jokali se boste in smejali. Avtentični zvoki v historični interpretaciji niso dobro poznani, zato ansambel Svetilen meni, da je za obiskovalce koncerta lahko zelo zanimivo slišati nekaj novega v stari, pravoslavni in ruski glasbi.

Kje: Stranje, Cerkev Sv. Benedikta
Kdaj: 8. 8. 2015 ob 20:30

Svetilen
www.orthodoxmusic.ru

Ekaterina Kuritcina (sopran)
Liubov Shagalova (alt)
Dmitri Garkavi (tenor, duduk, gusli, hatamba, lajna)
Roman Shakhov (tenor)
Roman Kholodov (bariton, flavta, hatamba)
Dmitri Lushnikov (bas, lajna)

Od vzhoda do zahoda – z ljubeznijo: glas stare Rusije
Živo izročilo stare pravoslavne zborovske kulture.

 

svilen1O projektu

Gre za zelo specifičen program, ki je terjal veliko trdega dela v knjižnicah in na terenu. Ob raziskovanju so člani ansambla našli številne zanimive partiture, ki so jih priredili za svoje glasove. Glavni cilj tega projekta je bil, da predstavijo pravoslavno glasbo, ki ne izvira zgolj iz Rusije, temveč tudi iz drugih pravoslavnih dežel, kot so Grčija, Bolgarija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija in druge.

Ansambel duhovne ljudske glasbe Svetilen je bil ustanovljen leta 1989, da bi ohranjal staro rusko tradicijo petja, ki se kaže v dveh oblikah, cerkvenem in posvetnem petju. Obe obliki se razvijata okoli pomena posvečene besede, kar priča o njunem skupnem izhodišču in skupnem kulturnem in glasbenem ozadju. Skladbe se običajno izvajajo a cappella, včasih pa se uporabijo stari ruski instrumenti (gusli, koliosnaja lira, duduk in hatamba), ki pridodajo poseben zvok.

Ansambel Svetilen je poseben zaradi dveh značilnosti. Kot prvo je njihova kakovost zvoka izrazito odprto etnografska, kar je tipično za izvajanje sakralne glasbe. Za vodjo ansambla, D. Garkavija, je to precej pomemben vidik, saj je plod rezultatov muzikoloških raziskav. Po njegovem mnenju gre za prevladujoč slog v stari Rusiji, saj takrat niti menihi niti verniki niso vedeli ničesar o zahodnoevropski akademski zborovski tradiciji. Kot drugo pa je repertoar skupine zelo zanimiv in vsebuje liturgično in sakralno ljudsko glasbo. Najbolj originalen del programa je niz duhovnih napevov v aranžmaju D. Garkavija.

O koncertnem programu

Program ansambla vključuje različne zborovske sloge in žanre. Med najlepšimi primeri so zborovska tradicija cerkvenih zavodov, kozaške duhovne pesmi, molitve, tožbe in pravoslavni praznični napevi. Ko se kontrastno izmenjujejo, ustvarjajo čudovito, skrivnostno, protislovno zvočno atmosfero ruskega srednjega veka. Vse skladbe so izvedene tradicionalno, kot so jih peli v pokrajinah, kjer so jih raziskovalci posneli. Program je tako edinstven prav zaradi ansamblovega dolgoletnega raziskovanja.

Koncert predstavlja potovanje v preteklost čez širno območje stare Rusije in celotnega pravoslavnega sveta.

To doživetje še poglablja uporaba starih glasbenih instrumentov, ki so jih izdelali najboljši ruski mojstri po starem izročilu.

Potopite se torej v preteklost ob glasbi in kostumih, izdelanih na osnovi starih oblačil različnih stanov in pokrajin

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve