Naslovnica / NOVICE / Svetniki potrdili začasno „mater prednico“ mekinjskega samostana

Svetniki potrdili začasno „mater prednico“ mekinjskega samostana

Na današnji postni seji Sveta občine Kamnik so svetniki, brez vsakršnih vprašanj in morebitne razprave, potrdili imenovanje Aleksandre Ceglar Vidmar za vršilko dolžnosti javnega zavoda Mekinjski samostan.

Spričo občinske skrivnostnosti in skopih informacij glede aktualnega in prihodnjega dogajanja v nekdanjem mekinjskem samostanu, se med občani že dlje časa poraja občutek, da trenutna občinska oblast z darilom sester uršulink ravna skrajno netransparentno, če ne že kar povsem samopašno. Občanom se namreč, spričo pomanjkanja konkretnih informacij, povečini niti najmanj ne sanja kaj se bo v prostorih nekdanjega samostana dejansko sploh dogajalo, niti koliko bo to „skrivnostno dogajanje“ v resnici obremenilo davkoplačevalske žepe.

Kot je moč razbrati iz gradiva za rebalans občinskega proračuna za leto 2018, bo mekinjski samostan v letu 2018 „stal“ kakih 220.000 evrov, in sicer 40.000 evrov za plačo nove vršilke dolžnosti direktorice zavoda in druge stroške dela, 50.000 evrov za stroške ter 133.208 za projekt Preobrazba, ki je v gradivu, precej na splošno, opisan s sledečimi besedami.

„Operacija Revitalizacija samostana Mekinje rešuje problematiko neizkoriščenih prostorskih kapacitet območja, hkrati pa z naborom kakovostnih, lokalni socialni problematiki prilagojenih vsebin, ki jih v tem prostoru primanjkuje, vzpostavlja prostor neformalnega druženja prebivalstva, namenjen izobraževanju, spodbujanju ustvarjalnosti, opolnomočenju zlasti ranljivih ciljnih skupin z znanjem in veščinami za kvalitetno življenje in socialno vključitev v okolje, medgeneracijskemu povezovanju, osebnostni rasti in krepitvi pripadnosti lokalnemu okolju. Revitalizacija samostana Mekinje, ki je predmet te operacije, vključuje:

1. preureditev dela pritličja samostanskega objekta, ki je od leta 1998 s posebnim aktom (Odlok o razglasitvi Uršulinskega samostana Mekinje za kulturni spomenik, Ur. list RS, št. 3/1998) razglašen za kulturni spomenik, ter

2. oblikovanje in izvedbo izobraževalnih in kulturnih vsebin – aktivnosti, namenjenih razvoju lokalnega prebivalstva, ki sovpadajo z izobraževalno in kulturno namembnostjo, predpisano v zgoraj navedenem Odloku o razglasitvi Uršulinskega samostana Mekinje za kulturni spomenik.

Operacijo zaokrožajo nakup potrebščin za izvedbo izobraževalno-kulturnih vsebin, koordinacija projektnih aktivnosti, promocijske aktivnosti in oblikovanje partnerstva za izboljšanje socialnega kapitala. Občina Kamnik v projektu izvaja zlasti naslednje aktivnosti:

preureditev dela pritličja samostanskega objekta, nakup potrebščin za izvedbo delavnic, seminarjev, pogovornih večerov, sklenitev sporazuma o izboljšanju socialnega kapitala ter koordinacijo projektnih aktivnosti. Omenjene aktivnosti so namenjene predvsem vzpostavitvi pogojev za nemoteno in trajno izvedbo izobraževalnih ter kulturnih vsebin, ki bodo krepile kompetence/ustvarjalnost lokalnega prebivalstva, ozaveščale o pomenu varovanja okolja ter skrbele za integracijo ranljivih ciljnih skupin. Dopolnjujejo jih aktivnosti, namenjene promociji projekta, vsebin za občane in potenciala samostanskega kompleksa (izdelava spletne strani, dnevi odprtih vrat, objave v tiskanih medijih…). Celotna vrednost projekta znaša 207.900,45 €, pričakovano sofinanciranje pa znaša 147.345,91 € (EU sredstva). Projekt se bo izvajal v letih 2018, 2019 in 2020.”

Kdo je nova “mati prednica”

Glede na to, da se novi mekinjski „materi prednici“ oz. vršilki dolžnosti direktorice javnega zavoda Mekinjski samostan svetnikom in svetnicam ni bilo potrebno niti predstaviti, smo njeno kratko predstavitev našli na spletni strani Razvojnega centra Srce Slovenije, kjer je zapisano:

Saša Ceglar Vidmar – Foto: RC Srce Slovenije

„Saša Ceglar se je ekipi Razvojnega centra Srca Slovenije pridružila leta 2005. Zadolžena je za koordinacijo Razvojnega partnerstva središča Slovenije, vključevanja v nacionalne in evropske partnerske mreže ter administrativnega in finančnega vodenja evropskih projektov. Sodobni razvoj vedno bolj temelji na povezovanju in sodelovanju med različnimi deležniki na nivoju lokalnih skupnosti, zato ji velik izziv predstavlja okrepitev sodelovanja lokalnih skupnosti na območju Srca Slovenije in tudi v mednarodnem prostoru. Dobre prakse, ki jih spoznava pri svojem delu na evropskih projektih dokazujejo, da je to mogoče in tudi zelo potrebno. Po izobrazbi je diplomirana geografinja, kar je razlog, da se rada poda na službena ali zasebna potovanja. Veliko ji pomeni timsko delo in dober kolektiv, v katerem vlada zaupanje in kjer se kreirajo nove ideje. Zasebno je mamica dveh sinov, ki jima posveča večino prostega časa.“

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve