Naslovnica / NOVICE / Taborniki so iskali ilegalce

Taborniki so iskali ilegalce

Preiskovanje vodnika - kje je skriti listek

Preiskava v teku – kje je skrit listek?

Morda se kdo sprašuje, kaj se je predzadnjo nedeljo v novembru pozno popoldan dogajalo po Kamniku. Okoli štirideset razposajenih otrok, ki so letali gor in dol po mestu, ter nekaj iskali…Kaj so iskali? Ilegalce.

To je taborniška tradicionalna igra, ko se vsako leto novembra zberemo v parku Evropa in po končanem uvodnem zboru hitro švignemo vsak v svojo ulico. Morda zato da nas ne najdejo, morda zato da presenetimo koga, ki ga sumimo da ima listek. Ilegalci so vnaprej določeni mladi taborniki, ki nekje na sebi skrivajo majhen listek z napisom ”ilegalec”. In če si ilegalec, moraš ostati neopazen.

Ilegalec, ki ga niso odkrili

Ilegalec, ki je ostal neodkrit.

Če se te nekdo dotakne in reče stop, pomeni da se moraš ustaviti in pustiti da ti pregleda bundo, pulover, kapo, rutko… Pomešati se moraš med vrstnike in čim bolje odigrati svojo krinko. In tako smo imeli približno 2 uri časa, da smo poizkušali odkriti kdo je tisti, ki ima listek. Vendar pa so se ilegalci ponovno izkazali in na svojih oblačilih našli nešteto skrivnih mest. Nekateri so si jih dali celo pod gumico in si naredili čop. In tako so po razburljivem iskanju tudi letos zmagali ilegalci. Morda pa se naslednje leto, prav tako novembra, zgodba obrne v prid nam, navadnim iskalcem, ki že leta nismo (več) ilegalci in to mesto raje prepustimo mlajšim tabornikom.

Besedilo: Taja Brinovec
Foto: Luka Bergant