Naslovnica / KULTURA / Teden knjižnic

Teden knjižnic

Letošnji teden splošnih knjižnic, ki od 15. do 19. 11. poteka po vsej Sloveniji, je posvečen branju. Knjižnice z različnimi akcijami spodbujajo zanimanje za branje in knjigo.

“Čas, v katerem živimo, je pokazal, kako zelo pomembno je brati: zato, da smo pismeni in se učimo, da smo sočutni in spoštljivi, da znamo razmišljati in izraziti svoje misli, da krajšamo čas našim bližnjim in sebi, da spoznavamo svetove, ki jih ne bi nikoli obiskali, in ljudi, ki jih nikoli ne bi srečali. Branje je pomembno zaradi vsega naštetega, predvsem pa zato, da ostanemo ljudje,” so besede predsednice Združenja splošnih knjižnic gospe Vesne Horžen. V kamniški knjižnici pa poudarjajo, da je branje temeljna dejavnost, ki je predpogoj, da so posamezniki lahko družbeno dejavni.

Fotografski natečaj

Ob tednu splošnih knjižnic Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik razpisuje fotografski natečaj Moji bralni trenutki. Na spletni strani so objavljeni pogoji in pravila natečaja, ki spodbuja fotografiranje trenutkov branja. Na izviren in prepričljiv način naj se z objektivom zabeležijo trenutki s knjigo. Želimo, da je na fotografiji bralec, bralka ali kar več teh, ki berejo. Natečaj traja do 5. 12., prispele fotografije bo pregledala komisija, ki bo izbrala najboljše. V začetku leta 2022 bodo najboljša dela tudi razstavljena.

Prav tako je teden knjižnic čas za nadaljevanje projekta Branje je iskanje 2021/2022. Branje je iskanje je bralni projekt, ki povezuje branje in spoznavanje dreves posebnega pomena v našem okolju. Namenjen je družinam, šolskim, vrtčevskim skupinam ali posameznikom. Otroci, družine, vrtčevske ali šolske skupine, razredi … poiščejo drevo posebnega pomena ali drevo, ki je njim posebej všeč, se ob njem slikajo s knjigo, ki jo opišejo s kratkim opisom ali samo enim stavkom. Vsi, ki bodo poslali sliko s knjigo, bodo nagrajeni z drobno pozornostjo. Na tej povezavi je dostop do spletne strani, ki jo velja raziskati, saj je na njej moč najti zemljevid s posebnimi drevesi v kamniški in komendski občini, nekaj podatkov, bralne sezname in namige za igre v naravi.

Vpis v knjižnico

Najbrž je marsikdo opazil posebne plakate kamniške knjižnice, ki vabijo k vpisu. Prav na dan knjižnic, v petek, 19. 11., bo ob dnevu knjižnice brezplačen vpis v vseh enotah knjižnice! Vabljeni.

Mag. Breda Podbrežnik Vukmir,
direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik