Naslovnica / KULTURA / Teden ljubiteljske kulture

Teden ljubiteljske kulture

S projektom Teden ljubiteljske kulture (v nadaljevanju: TLK) želimo tudi v občini Kamnik poudariti pestrost kulturnega dogajanja ter se ob tem zahvaliti vsem ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem, posameznikom in skupinam, ki nam v ljubiteljskem zanosu podarjajo svoj čas in ustvarjalno energijo preko številnih pesmi, gledaliških predstav, folklornih, sodobnih plesnih in literarnih nastopov, likovnih in fotografskih razstav,.. S svojim delom in predanostjo ohranjajo ter poustvarjajo našo ljudsko tradicijo in dediščino, hkrati pa s sodobnimi multimedijskimi pristopi prispevajo k živahnemu kulturnemu utripu našega okolja.

»Stopite na svetlo, dragi ustvarjalci!«

V okviru projekta TLK se tudi na Kamniškem pridružujemo vseslovenski akciji pod naslovom »NAJ SE VIDI!« in pobudi vsem kulturnim ustvarjalcem, ljubiteljskim in akademsko izobraženim, da v času od 12.  do 21. maja 2017 na okenske police, hišna dvorišča ali v trgovinske izložbe na ogled postavijo instrumente, slikarska platna, knjige, plesne kostume, gledališke plakate, zgoščenke, notne zapise, predmete, ki ponazarjajo umetniško zvrst ali kulturno dejavnost, s katero se ukvarjajo. Vabljeni, da razstavljena dela tudi fotografirate, nam fotografije posredujete na tedenljubiteljskekulture@jskd.si ter sodelujete v nagradnih igrah »TLK KUKALO«.

Letošnja osrednja dejavnost TLK je likovno področje, v naslednjem letu pa bomo v ospredje postavili folklorno dejavnost.

V Tednu ljubiteljske kulture Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Kamnik tako letos organizira »ATELJE NA PROSTEM«, v katerem bodo kamniški likovni ustvarjalci v soboto, 13. maja 2017, na gradu Zaprice, ob 9. uri prevzeli slikarska platna in ob 17. uri postavili na ogled svoja slikarska dela. Pregledno razstavo bomo pripravili v mesecu juniju v Domu kulture Kamnik. Pozornost bomo posvetili tudi umetnostnozgodovinskemu spominu: ob stoti obletnici smrti slikarja Matije Koželja v sodelovanju z občinama in župnijama Vodice in Kamnik temu znamenitemu rojaku posvečamo akademijo z mašo in koncertom ter priložnostno razstavo o njegovem življenju in bogati likovni zapuščini.

Številna kamniška kulturna društva bodo na področjih glasbe, plesa, folklore in ohranjanja kulturne dediščine pripravila »ODPRTE VAJE« s povabilom, da se jim pridružite in morda navdušite tudi za vaje v prihodnje. Tudi v letošnjem letu je Združenje SAZAS glavni podpornik in partner Tedna ljubiteljske kulture, zato bodo v tem terminu vsi dogodki nekomercialne narave (brez vstopnine) ob prijavi na www.tlk.jskd.si oproščeni plačila nadomestila za avtorske pravice. Vstop na večino prireditev je brezplačen, na določenih prizoriščih je potrebna rezervacija in prevzem brezplačnih vstopnic.

Vljudno vabljeni vsi ustvarjalci, da prijavite svoje dogodke na www.tlk.si in prijazno povabilo vsem obiskovalcem na številne kulturne prireditve različnih umetnostih zvrsti, kjer lahko vsak izmed nas zagotovo najde prijetno doživetje.

Tina Dobovšek,
JSKD OI Kamnik