Naslovnica / KULTURA / Teden splošnih knjižnic: Izvolite v knjižnico

Teden splošnih knjižnic: Izvolite v knjižnico

Volilni vročici se pridružuje tudi teden splošnih knjižnic v Sloveniji, ki bo potekal med 14. in 18. novembrom. Pripravljamo različne dogodke in dejavnosti, s katerimi spodbujamo branje in vlogo knjižnice.

Žal smo morali zaradi bolezni odpovedati pogovor s Samom Trtnikom, avtorjem knjige NePovezani. Pripravili bomo likovno razstavo Andreje Gregorič in Kristine Krhin iz knjige Tisoč imenitnih, ljudske in avtorske pravljice: Bela krajina, Dolenjska in osrednja Slovenija, v kateri so tudi teksti iz kamniškega in mengeškega konca. Praznični teden pa bomo zaključili z brezplačnim vpisom v knjižnico. Rdeča nit letošnjega Tedna in Dneva splošnih knjižnic je povabilo IZVOLITE (V) KNJIŽNICO!  

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik ima krajevne knjižnice v Motniku, Šmarci in Komendi, na cesti in po vaseh pa vozi knjige tudi potujoča knjižnica, ki se vsak drugi teden ustavlja na 22 postajališčih. V knjižnico je včlanjenih 23 % prebivalstva, bralno kulturo pa širimo z več projekti in stalnimi dejavnostmi za različne ciljne skupine, omenimo naj le računalniške tečaje za upokojence (na prosto mesto je včasih treba čakati), tečaj slovenščine za priseljence, razvijamo bralno in družinsko pismenost, prostovoljstvo in ohranjamo kulturno dediščino s Križnikovim festivalom in Kamniškimi literarnimi transverzalami, spodbujamo tudi ustvarjalnost z literarnim natečajem Kamniške svetilke.

Splošne knjižnice imajo pomembno vlogo v življenju vseh  članov družbe, zato povabilo »izvolite v knjižnice in izberite njihove dejavnosti!« velja prav za vsakogar. Za vsakogar se najde prava knjiga ali informacija.

Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, meni: »V preteklosti je kamniška knjižnica prejela kar nekaj priznanj za svoje delo, vsak dan pa se srečujemo z našimi člani in članicami, za katere je obisk knjižnice poseben kulturni dogodek in doživetje. Razvijamo povezovanja, sodelovanja, partnerstva in nagovarjamo prav vse, da izvolijo – v knjižnico!«

Foto: Luka Dakskobler

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob tem povedala: » Knjižnice so zaupanja vreden svet v malem, ker hranijo in omogočajo dostop do duha in znanja vsega človeštva. So poslednja oaza človečnosti. Živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, knjižnice pa se jo trudijo ohranjati in s tem omogočajo možnosti za prihodnost. Zato je pomembno, izvoliti oziroma izbrati knjižnico! »

Teden splošnih knjižnic se bo v petek, 18.11.2022 zaključil z Dnevom splošnih knjižnic v Krškem. Na ta dan bodo podeljene nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce, ter nagrade za tiste knjižničarje, ki bralcem kvalitetno pripovedujejo  o knjigah na portalu Dobreknjige.si . V lanskem letu je nagradi za projekt Kamniške literarne transverzale prejela Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik.

Utrinki s Špitavske literarne transverzale

 

V soboto, 6. 11., pa je potekala Špitavska transverzala, ki so jo v sodelovanju knjižnice pripravili Marinka Mošnik, Valentin Hribar, sodelovali pa so še Marija Mošnik, Silvester Učakar in Toni Semprimožnik. Zbralo se je precejšnje število obiskovalcev in vsi smo presenečeni ugotovili, koliko zgodb skrivajo naši kraji.

Breda Podbrežnik Vukmir