Naslovnica / NOVICE / Tekmovanje v gasilski orientaciji

Tekmovanje v gasilski orientaciji

V soboto, 25.4.2015, je v Tunjicah potekalo mladinsko gasilsko tekmovanje v orientaciji. Na tekmovanju je sodelovalo 56 ekip (po trije tekmovalci) iz 13 društev GZ Kamnik in GZ Komenda, spremljali so jih številni mentorji.

Štart in cilj tekmovanja je bil na parkirišču v bližini cerkve sv. Ane, proga tekmovanja je potekala na področju »Vinskega vrha«. Udeleženci tekmovanja so lahko spoznavali lepote in »bregove« tunjiškega gričevja, na »Štuli« pa jih je poleg razgleda čakala tudi kontrolna točka. Vreme nam je bilo k sreči naklonjeno, na tekmovanju pa poleg utrujenosti in zadihanosti niso bile prisotne druge »zdravstvene« posebnosti in poškodbe.

gasilska_orientacija11

Na tekmovanju so najmlajši (pionirji in pionirke) morali pokazati znanje orientacije – orientiranje s pomočjo topografske karte, iskanje kontrolnih točk na terenu, opraviti so morali test poznavanja topografskih znakov, letošnja novost pa je bila tudi praktična uporaba kompasa (določanje severa in juga v naravi). Poleg veščin orientacije so pionirji in pionirke prikazali gasilske spretnosti – vaja v navezavi vozlov in zbijanje tarče z vedrovko. Na progi jih je spremljal mentor/ica, ki je skrbel/a za spodbudo in usmerjanje.

Mladinci in mladinke pa so imeli nekoliko težjo preizkušnjo; na pot so se odpravili sami, kontrolne točke so iskali s pomočjo topografske karte, njihova proga je bila nekoliko daljša. Na progi so morali prikazati kar nekaj gasilskih spretnosti – hitrostno povijanje 15m C- cevi, spenjanje cevi na trojak in navezava vozlov. Tako kot pionirji, so tudi mladinci opravili test poznavanja topografskih znakov, opravili pa so tudi orientacijsko nalogo – ali določanje smeri (S,J, V,Z) v naravi ali orientacija karte na sever.

 

Rezultati tekmovanja so sledeči (za vsako kategorijo trije najboljši):

Pionirke:

 1. Komenda (Sara Lipovšek, Eva Mikelj, Nina Mikelj)
 2. Tunjice (Karin Butalič, Maruša Golob, Lora Petek)
 3. Motnik 1 (Živa Zidar Tratar, Ana Maria Čepin Urisk, Jerca Zakonšek)

Pionirji:

 1. Tunjice 1 (David Krumpestar, Miha Vrhovnik, Tilen Vrhovnik)
 2. Križ 3 ( Aljaž Bizjak, Lan Božiček, Jakob Kovač)
 3. Šmarca 1 (Vid Radman, Kaja Osolnik, Žiga Verlinšek)

Mladinke:

 1. Tunjice 2 (Špela Klemen, Anja Slana, Pika Vrhovnik)
 2. Tunjice 1 (Tjaša Gregl, Maruša Kosirnik, Katarina Romšak)
 3. Komenda (Maja Brišnik, Leja Lipovšek, Martina Smolnikar)

Mladinci:

 1. Tunjice 1 (Jure Čimžar, Jakob Petek, Luka Vrhovnik)
 2. Križ 3 (David Peterlin, Gašper Rifel, Blaž Župančič)
 3. Tunjice 2 (Jan Gregorinčič, Kristijan Kuhar, Klemen Traven)

Na tovrstnih tekmovanjih gasilske mladine se poleg najboljših ekip, nagradi tudi društvo, ki se je na tekmovanju najbolje odrezalo. Za seštevek točk štejejo najboljša tri mesta posameznega društva; na tokratnem tekmovanju so skupni, prehodni pokal prejeli člani gasilske mladine PGD Tunjice. Vsem tekmovalcem, ki so uspešno prestali tokratno preizkušnjo iskreno čestitam, najbolj pa seveda dobitnikom odličij!

Tekmovanje smo organizirali mentorji PGD Tunjice, na pomoč pa so nam priskočili številni naši člani. Za sodelovanje se zahvaljujemo KS Tunjice, posebej Matjažu Sedušaku, lastnikom parcel, katerim smo pohodili nekaj trave in vej, Urški Kramar, članici PGD Kamnik, za pripravljenost v primeru nudenja prve pomoči, »tujim« sodnikom, ki so skrbeli za poštenost tekmovanja (Miro Jegovnik, PGD Šmarca, Simona Kokelj in Mihaela Poglajen, PGD Komenda, Janez Repanšek, PGD Kamnik ter Emil Žagar, PGD Križ), zahvala pa gre tudi 19 članom PGD Tunjice, ki so skrbeli za redarsko službo, sojenje na kontrolnih točkah, pomoč pri izvedbi posameznih vaj ter za celotno administracijo organizacije in izvedbe prijav, starta/cilja ter rezultatov.

Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!

 Tamara Novak, mentor mladine PGD Tunjice

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve